NMO Kids Monitor: tv verslaat smartphone

Door Jan Roekens | 20-06-2023

Afgelopen week is de NMO Kids Monitor 2023 gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos onder ruim duizend kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in het mediagebruik van kinderen in deze leeftijdsgroep.

Het mediagedrag dat in kaart is gebracht omvat het leesgedrag van relevante titels voor kinderen, informatie over het gebruik van devices, kijken naar televisie en videodiensten, lezen van boeken, bioscoopbezoek en overige activiteiten.

Wat betreft het gebruik van devices blijkt dat het televisietoestel het meest gebruikte apparaat onder kinderen is (95%): 55% doet dat vaak en 40% soms. Daarna volgen de smartphone of mobiele telefoon (83%) en de tablet (81%), computer of laptop (74%) en de spelcomputer (67%).

Kijken, lezen, luisteren

Aan respondenten is gevraagd wat zij doen op hun smartphone. Als je die activiteiten groepeert naar kijken, lezen en luisteren, dan komt ‘kijken’ op de eerste plaats: negen op de tien kinderen met een smartphone kijken naar tv-programma’s, films, series en andere videocontent op hun smartphone. 69% luistert naar radiozenders of (streaming) muziek. Lezen van tijdschriften en magazines, nieuwsberichten of andere content op de mobiele telefoon wordt door 44% van de kinderen met een smartphone of mobiele telefoon gedaan.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?