NS en GO Sharing marktleiders in deelmobiliteit

Door Jan Roekens | 24-11-2021

Gebruikers van deelmobiliteit kiezen het vaakst voor een vervoermiddel van NS of GO Sharing. Kostenbesparing is de meest genoemde reden om gebruik te maken van een deelvoertuig. Jongeren hebben de meeste interesse in het gebruik van deelmobiliteit. Dat blijkt uit Smart Mobility, een onderzoek van Multiscope.

De meeste gebruikers van deelmobiliteit kiezen voor een vervoermiddel van NS. NS bouwt hiermee aan een sterke naam in de deelmobiliteit. Daarnaast zijn GO Sharing, Uber, Snappcar en Felyx belangrijke spelers in de markt. De top tien bestaat verder uit Greenwheels, ANWB, MyWheels, Check en Mobike.

De meest genoemde motivatie voor het gebruik van deelmobiliteit is kostenbesparing (59%). Daarna komen duurzaamheid (49%) en de hoge aanschafkosten van vervoermiddelen (26%). Ook worden vrijheid (10%), geen ruimte voor het stallen van een eigen vervoermiddel (7%), ruimtebesparing (6%) en gemak (5%) genoemd.

Jongeren zijn in potentie het meest geïnteresseerd in deelmobiliteit. Zo is eenderde van de 18 tot 34-jarigen van plan een deelauto te gebruiken, ten opzichte van 18% van de 35-plussers. Daarnaast heeft 26% van de jongeren interesse in een deelfiets en zou 26% een deelscooter gebruiken. Voor 35-plussers zijn deze percentages respectievelijk 11% en 10%.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?