Onwetendheid mkb-werkgevers over zorgplicht medewerkers

Door Jan Roekens | 23-05-2019

Veel werkgevers zijn in het geval van schade bij een ongeval met medewerkers niet op de hoogte van hun wettelijke zorgplicht, blijkt uit onderzoek dat Ipsos uitvoerde in opdracht van Centraal Beheer onder mkb-ondernemers.


Werkgevers denken dat zij met hun algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering medewerkers schadeloos stellen, terwijl dit lang niet altijd het geval is.

De onwetendheid onder werkgevers over welke situaties onder hun zorgplicht vallen, is groot. Zo weet 53 procent niet dat er ook een zorgplicht is voor een medewerker die thuiswerkt. Ook is slechts de helft van de ondernemers op de hoogte dat tijdelijke medewerkers, zoals stagiaires en uitzendkrachten, ook onder de zorgplicht van de werkgever vallen. 48 procent geeft aan wel regelmatig tijdelijke medewerkers in te zetten. Verder vindt 57 procent van de mkb-ondernemers het belangrijk om een goede regeling te treffen voor zijn medewerkers. 

Zorgplicht bij bedrijfsongevallen

Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht om een goede regeling voor hun medewerkers te treffen in het geval van schade bij een ongeval. Zelfs als hij er alles aan heeft gedaan om een veilige werkomgeving te creëren, is hij in veel gevallen toch verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Slechts 26 procent van de ondervraagde werkgevers is hiervan op de hoogte.

Bron: Persbericht Ipsos, 22 mei 2019

 

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?