Ouderen blijken nieuwsgieriger dan jongeren

Door Jan Roekens | 14-03-2024

Mannen en vrouwen tonen zich op verschillende manieren nieuwsgierig. Mannen zeggen meer te willen weten, vrouwen meer te willen ervaren. Maar met de leeftijd groeit de nieuwsgierigheid op beide vlakken. Dat zijn de voorlopige resultaten van het onderzoek geleid door Maartje Raijmakers, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, NEMO Science Museum en Maien Sachisthal,  onderzoeker in Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds oktober voert het team het online onderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’ uit, gericht op de menselijke drang naar nieuwe ervaringen en kennis. Hoe verschillen mensen in hun nieuwsgierigheid? Wie staat te popelen om het onbekende te verkennen, en wie neigt ernaar zich verder te verdiepen in het bekende? Het onderzoek is vorig jaar gestart tijdens het Weekend van de Wetenschap en iedereen kan nog meedoen tot juni 2024.

Het is opvallend dat ouderen uitblinken in nieuwsgierigheid naar zowel nieuwe kennis als nieuwe ervaringen. ‘Dit onderzoek ontkracht het stereotype dat senioren geen interesse hebben om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Integendeel, ouderen tonen juist een opvallende nieuwsgierigheid’, zegt onderzoeker Maartje Raijmakers. Gedurende het onderzoek bleek dat mannen over hun dagelijkse leven rapporteren dat ze meer willen weten, maar dat vrouwen de informatieve filmpjes die ze te zien kregen meer en langer bekeken.

Zoektocht naar kennis

Tijdens het onderzoek werd deelnemers ook gevraagd een inschatting te maken van hun eigen mate van nieuwsgierigheid. De vraag bleek voornamelijk geïnterpreteerd te worden als een zoektocht naar kennis, eerder dan een drang naar nieuwe ervaringen. Er zijn geen aanwijzingen dat mannen of vrouwen, ouderen of jongeren zichzelf nieuwsgieriger vinden.

Meer jonge mannen

Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd om online filmpjes te bekijken, variërend van fascinerende beelden tot interessante informatie. Door de reacties van de mensen te bekijken en de antwoorden op gerichte vragen te analyseren, hopen de onderzoekers beter te begrijpen hoe mensen verschillen in nieuwsgierigheid. Het onderzoeksteam hoopt vooral meer jonge mannen te betrekken bij het onderzoek. Na afloop van het onderzoek kunnen deelnemers hun nieuwsgierigheid vergelijken met anderen in dezelfde leeftijd.

Bron: vu.nl

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?