Politieke barometer: Algemene Beschouwingen hebben weinig effect

Door Jan Roekens | 01-10-2019

In de laatste Politieke Barometer van Ipsos is er vooral stabiliteit te zien. Alleen bij de PVV (+ 2 zetels), D66 (+ 2 zetels) en bij de Partij voor de Dieren (-2 zetels) zijn noemenswaardige verschuivingen ten opzichte van de vorige peiling op te merken.


Forum voor Democratie blijft stabiel op 11 zetels. Daarmee weet Thierry Baudet de dalende trend van de laatste peilingen (in onze laatste twee peilingen verloor FvD in totaal 10 virtuele zetels) een halt toe te roepen. De PVV profiteerde de laatste maanden van het verlies van FvD, en de partij van Geert Wilders trekt de stijgende lijn door. In de Politieke Barometer van juli stond de PVV nog op 11 zetels, inmiddels zijn dat er 17.

De VVD blijft met 33 zetels de grootste partij in de huidige peiling. Daarna volgt een groep partijen die in virtuele zetelaantallen dicht bij elkaar zitten. Dat zijn de PVV (17 zetels), het CDA en D66 (beide op 15 zetels), GroenLinks (14 zetels) en de PvdA (op 13). Forum voor Democratie is op dit moment de ‘grootste van de kleintjes’ met 11 zetels. De SP blijft stabiel op 9 zetels, en daarna volgen de ChristenUnie (al een tijd constant op 7 zetels), Partij voor de Dieren (6 zetels) en 50PLUS (5 zetels). De SGP en DENK krijgen respectievelijk 3 en 2 zetels.

Politieke barometer Ipsos

Over de peiling

Deze Ipsos Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1000 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van vrijdag 20 september tot en met maandag 23 september 2019.

Hoe nauwkeurig zijn de cijfers?

Omdat de zetels die we publiceren zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

Deze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in ‘De Peiling’.

Bron: Persbericht Ipsos, 25 september 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?