Populariteit podcasts blijft toenemen

Door Jan Roekens | 19-07-2022

Podcasts zijn en blijven onverminderd populair in Nederland. Inmiddels luistert bijna de helft van alle Nederlanders (18 jaar en ouder) wel eens naar een podcast (49%); dit komt neer op zo’n 6,9 miljoen Nederlanders. Niet alleen het aantal luisteraars stijgt, maar ook de intensiteit van luisteren is gestegen (vaker én langer). Dit blijkt uit de 7de meting van de Markteffect Podcast Monitor.

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die dagelijks of wekelijks een podcast luisteren (23%) in vergelijking met de vorige meting van het onderzoek in december 2021 intensiever zijn gaan luisteren. Zo luisteren zij nu gemiddeld 116 minuten per week in plaats van 100 minuten en luisteren zij nu gemiddeld 5 podcasts in plaats van 4.

De podcast lijkt daarmee de ‘dip’ die in december 2021 te zien was, weer iets te boven te komen. Destijds bleef het aantal luisteraars stabiel, maar daalde het aantal minuten en het aantal podcasts dat men luisterde. Dat kwam volgens Markteffect onder andere door de strenge coronamaatregelen in die tijd. Woon-werkverkeer is een belangrijk moment is om te luisteren en dat viel toen gedeeltelijk weg.

Abonnement

De afgelopen maanden is in de podcastwereld veel gebeurd, zoals de overname van Dag en Nacht Media door het Deense Podimo. Podimo heeft in Nederland een abonnementsdienst gelanceerd waar men moet betalen voor het luisteren naar podcasts. De meningen over betaalde streamingsdiensten zijn nog verdeeld. Een kwart van alle luisteraars wil wel betalen voor streamingsdiensten met podcasts, 44% wil dat niet.

Creatief bezig zijn

Voor het eerst is er tijdens de meting van juni 2022 onderzoek gedaan onder producenten van podcasts. Het blijkt dat het creatief bezig zijn (60%) en onderwerpen delen met luisteraars (53%) de belangrijkste redenen zijn om een podcast te maken.

De voornaamste doelstellingen van producenten zijn het vergroten van de bekendheid van het merk, kennis en expertise delen, het publiek informeren en het netwerk vergroten.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?