Rapportages SKO worden uitgebreid

Door Jan Roekens | 12-08-2020

Naast inzicht in het gemiddeld aantal kijkers van een programma, wordt er vanaf 17 augustus ook inzicht gegeven in het totaal aantal kijkers van een programma (het bereik).


De prestatie van een programma wordt traditioneel gerapporteerd op basis van het gemiddeld aantal kijkers naar een programma (de kijkdichtheid). Het totaal aantal kijkers (het bereik) ligt echter vaak veel hoger omdat niet alle mensen het hele programma kijken, maar een deel daarvan. Door het totaal aantal kijkers ook te rapporteren, vergroten we het inzicht in de prestatie van programma’s. Het totaal aantal kijkers wordt gebaseerd op het bereik van een programma, oftewel hoeveel mensen er minimaal 1 minuut aaneengesloten naar een programma hebben gekeken.

uitbreiding rapportages

Voorbeeldweergave gemiddeld en totaal aantal kijkers. De bekende cijfers over het gemiddeld aantal kijkers over de uitzending zullen vanaf 17 augustus worden aangeduid met “GEM”, het totaal aantal kijkers wordt aangeduid met “TOT”.

Nieuwe programmarapportages 

De totale aantallen kijkers worden alleen toegevoegd bij programmarapportages op onze website en in onze app, evenals aan onze wekelijkse en maandelijkse persberichten. Dit betreft bijvoorbeeld onze Top 25. Voor zenders en tijdvakken zal nog steeds het gemiddeld aantal kijkers worden gerapporteerd.

Het rangschikken van programma’s, zoals in onze toplijsten gebeurt, zal nog steeds plaatsvinden op basis van het gemiddeld aantal kijkers.

Sjoerd Pennekamp, directeur SKO: “We zien dat er veel behoefte is bij de gebruikers van de kijkcijfers om ook inzicht te krijgen in het totaal aantal mensen dat een programma heeft bekeken. Het aantal kijkers dat we nu vermelden in bijvoorbeeld onze dagelijkse Top 25 wordt soms al geïnterpreteerd als het totaal aantal kijkers van een programma. De Top 25 gaf tot voor kort echter alleen het gemiddeld aantal kijkers van een programma weer. We breiden onze rapportages daarom graag uit en voegen nu het daadwerkelijke totaal aantal kijkers toe. Zo ontstaat een nog completer beeld van het kijkgedrag.”

Bron: Persbericht Stichting KijkOnderzoek, 11 augustus 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?