Relaties in Nederland krijgen gemiddeld een 8,1

Door Jan Roekens | 16-06-2022

Goed nieuws: Nederlanders zijn erg tevreden met hun huidige relatie. Ze geven die gemiddeld een 8,1. Dit cijfer is ongeveer gelijk voor alle leeftijden, voor mensen in korte en in lange relaties, en bij alle opleidingsniveaus en inkomensgroepen.

Volgens de deelnemers aan het onderzoek, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit, had het krijgen van kinderen geen invloed op de beoordeling van de relatie. Slechts 7% van de ondervraagden vindt dat hun relatie daardoor achteruit is gegaan. Bij de meeste stellen blijft de relatie goed.

Het uiterlijk van de partner krijgt gemiddeld een 7,9. Mannen vinden hun partner gemiddeld iets aantrekkelijker dan vrouwen.

Seks: 6,7

Het seksleven wordt gemiddeld met een 6,7 beoordeeld. Ruim een kwart van de mensen in een relatie geeft aan weinig tot nooit seks te hebben. Dat geldt niet alleen voor ouderen (bij wie dat misschien te verwachten is), maar ook voor mensen van 40 tot 64 jaar.

Interessant is dat mensen die minder vaak seks hebben hun relatie niet slechter beoordelen. Er is wel een verband met de kwaliteit van het seksleven.

Monogaam

Veruit de meeste mensen (95%) zitten in een monogame relatie. Slechts een paar procent heeft een open of polyamoureuze relatie (met meerdere partners tegelijk). Van de mensen in een monogame relatie zou 7% liever een open of polyamoureuze relatie proberen.

12% van de mannen en 8% van de vrouwen zegt eenmalig of vaker te zijn vreemdgegaan. Vergelijkbare percentages zeggen weleens serieus verliefd te zijn geweest op een ander

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?