Rijgedrag tracken in ruil voor korting verzekering

Door Jan Roekens | 08-10-2020

67% van de autorijders is bereid om rijgedrag te laten tracken via een app als ze bij veilig rijgedrag korting krijgen op de premie van hun autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met Panel Inzicht.

Via een app en een beacon in de auto wordt de rijstijl gemeten op snelheid, bochten nemen, remmen, optrekken en telefoongebruik van de automobilist. Deze zogenaamde ‘pay how you drive’-verzekering, waarbij het veilig rijgedrag getrackt en beloond wordt, neemt toe in populariteit.

De ANWB, die een dergelijke verzekering aanbiedt, ziet ook toenemende belangstelling in hun autoverzekering Veilig Rijden, waarmee tot wel 30% extra korting op de premie te verdienen valt. Zo’n 90% van de Veilige Rijders krijgt korting op de premie en de gemiddelde rijscore is 76 uit 100. Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat de Nederlandse automobilist zijn of haar rijgedrag gemiddeld met een 7.9 beoordeelt. Mannen beoordelen hun eigen rijgedrag significant vaker met een 10 dan vrouwen. Ook laagopgeleiden geven zichzelf significant vaker een 10 dan midden- en hoogopgeleiden.

Automobilisten die hun eigen rijkwaliteiten beoordelen met een 8 of hoger, zeggen vaker bereid te zijn het gedrag te laten volgen. Ook werkenden zijn eerder bereid het gedrag te laten tracken in ruil voor een mogelijke korting.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?