Rol smartphone groter dan ooit

Door Jan Roekens | 25-11-2020

Het belang van de mobiele telefoon in het dagelijks leven van Nederlanders is de afgelopen twee jaar verder toegenomen. Uit de nieuwste editie van het Whats Happening Mobile onderzoek van Ruigrok NetPanel onder 1.195 Nederlanders blijkt dat bijna driekwart van hen de mobiele telefoon heel belangrijk vindt.

We gebruiken de mobiele telefoon waar en wanneer we maar kunnen. Tijdens het televisie kijken (60%), wachten (48%) of in het openbaar vervoer (48%) maken we dankbaar gebruik van ons mobieltje om de tijd door te komen. Maar ook in bed (47%) of op de wc (42%) nemen we de mobiele telefoon graag mee. De helft van de Nederlanders geeft dan ook aan niet meer zonder de mobiele telefoon te kunnen.

Haat-liefdeverhouding

Ook al hechten we nog zo aan onze mobiele telefoon, het gebruik leidt ook wel eens tot irritatie. Driekwart van de Nederlanders stoort zich wel eens aan het mobieletelefoongebruik van anderen. Maar schijnbaar storen we ons ook aan ons eigen gedrag; drie op de tien Nederlanders zouden zelf minder tijd willen besteden op de mobiele telefoon.

Betere balans

De helft van de Nederlanders gaat wel eens bewust offline. Dit doen we voor een rustige nacht of om meer aandacht te hebben voor waar we mee bezig zijn of met wie we zijn. Een deel gaat cold turkey en zet de telefoon echt uit (36%), maar vaker leggen we de telefoon gewoon even weg (44%) of wordt het geluid op stil gezet (42%). Zo blijft de online wereld toch binnen handbereik.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?