Ruim 2 op de 3 wil vierdaagse werkweek

Door Jan Roekens | 16-08-2022

Om een betere balans tussen werk en privé te creëren, is ruim 2 op de 3 Nederlanders (69,4%) voorstander van het invoeren van een vierdaagse werkweek. Behoud van het huidige salaris is wel een belangrijke voorwaarde (34,2%). Dit blijkt uit onderzoek van Europese HR- en payrolldienstverlener SD Worx, uitgevoerd door Multiscope.

Een groot deel van de Nederlandse respondenten steunt een eventuele invoering van de vierdaagse werkweek, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Naast het behoud van salaris worden een betere werk-privébalans (19,7%) en het aanpassen van het takenpakket naar ratio (13,3%) genoemd als de voornaamste redenen voor steun. Zonder deze voorwaarden kan een vierdaagse werkweek niet op de nodige steun rekenen.

Tegelijkertijd zijn niet alle respondenten voorstander van het invoeren van de vierdaagse werkweek. Zo verwachten de meeste respondenten dat een vierdaagse werkweek zorgt voor extra krapte op de – nu al krappe – arbeidsmarkt (16,2%). Daarnaast is het volgens 1 op de 10 werkende Nederlanders (9,8%) in sommige functies niet mogelijk om vier dagen per week te werken.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?