Ruim €6,5 miljard besteed aan gezonde leefstijl

Door Jan Roekens | 11-04-2023

Nederlanders besteden €6,5 miljard aan een gezonde leefstijl. Uitgaven aan sport hebben daarin het grootste aandeel (70%). Daarvan gaat het grootste deel naar sportlidmaatschappen: €1,6 miljard. De grootste georganiseerde sport in Nederland is fitness. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope.

In totaal hebben Nederlanders meer dan €6,5 miljard uitgegeven aan een gezonde leefstijl. De categorie sport is met €4,5 miljard goed voor 70% van deze markt. Ook de categorie voedings- en kruidensupplementen pakt een groot aandeel (21%) met een besteding van €1,4 miljard. Monitoring en voeding (1) nemen beide een marktaandeel van 5% in.

Op product- en dienstniveau heeft het sportlidmaatschap met 24% het grootste marktaandeel. Nederlanders hebben hier het afgelopen jaar bijna €1,6 miljard aan uitgegeven. Voedingssupplementen staan op een tweede plek met 17%. Hierna volgt de sportuitrusting (10%) zoals tennisrackets, wielrenfietsen, golfclubs of hockeysticks. Sportschoenen (10%) en sportkleding (8%) maken de top vijf compleet.

Bijna een kwart van de wekelijkse sporters doet aan fitness bij een fitnessclub of sportaanbieder (24%). Fitness is daarmee de grootste sport die men via een aanbieder doet. Er zijn veel grote en kleine fitnessaanbieders in Nederland, waardoor deze markt sterk versplinterd is. Fitnessketens hebben door hun grote aantal locaties de hoogste ledenaantallen. Basic Fit is een duidelijke marktleider (24%) binnen de fitnessketens.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?