Ruim 70% denkt dat samenleving beter af is zonder social media

Door Jan Roekens | 28-11-2023

71,2% van de Nederlanders denkt dat de samenleving beter af zou zijn zonder social media, zo blijkt uit onderzoek van internetvergelijk.nl, in samenwerking met Multiscope.

Van de 1243 respondenten was 19,0% stellig overtuigd dat we beter af zouden zijn zonder sociale netwerken. Een groter deel, 52,2%, ziet wel voordelen in social media, maar is desondanks van mening dat een leven zonder deze platforms beter zou zijn. Slechts 16,6% vindt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, terwijl 12,2% geen duidelijke mening had.

Jongvolwassenen kritisch

Opvallend is de houding van jongvolwassenen (18-34 jaar). Een overweldigende 76,5% van deze groep gelooft in een beter leven zonder deze platforms. Onder de groep 55-plussers, die pas op latere leeftijd kennismaakten met sociale media, deelt ook een meerderheid van 64,17% deze mening.

Bij de vergelijking tussen mannen en vrouwen blijkt dat vrouwen, met 73,17%, iets vaker van mening zijn dat de samenleving beter af zou zijn zonder social media, tegenover 69,65% van de mannen.

Kijk hier voor het volledige onderzoek.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?