Ruim driekwart Nederlanders wil geen gegevens delen met horeca

Door Jan Roekens | 01-02-2022

Hoewel het merendeel van de Nederlanders wel persoonlijke informatie wil delen voor een digitaal identiteitsbewijs is 79% niet bereid dat te doen voor toegang tot horecagelegenheden. Opvallend is dat een derde van de millennials en Gen Z wel bereid is om persoonlijke gegevens te ruilen voor toegang tot restaurants en bars. Dat blijkt het Digital Trust 2.0 onderzoek van Okta, Inc, uitgevoerd door Statista.

Nederlanders die zeggen niet bereid te zijn om persoonlijke gegevens te geven voor een digitaal identiteitsbewijs zeggen onder andere dat zij niet het idee hebben dat hun gegevens voldoende beschermd zijn (48%), en dat organisaties de gegevens niet op een juiste manier gebruiken (48%). Het merendeel van de Nederlanders vindt dat de verantwoordelijkheid grotendeels in handen ligt van organisaties zoals retailers (58%), de financiële sector (71%), de overheid (61%) en de gezondheidszorg (60%). Bij social media ligt het net iets anders: daar vindt de helft van de respondenten dat die media verantwoordelijk zijn voor bescherming van persoonlijke data.

Ruim driekwart van de oudere deelnemers is van mening dat de verantwoordelijkheid van persoonlijke databescherming deels of geheel bij de overheid ligt. Iets meer dan de helft van de millennials en Gen Z (18-29 jaar) deelt dit standpunt.

Wantrouwen

Een opmerkelijk verschil tussen de oudere en de jongere generaties is te zien bij het vertrouwen in technologie rondom een door de overheid gereguleerd vaccinatiepaspoort. Hoewel ruim één op de vijf Nederlanders (21%) tegen de technologische invoering van een vaccinatiepaspoort van de overheid is, is het vertrouwen in een dergelijk digitaal document een stuk hoger onder de oudste deelnemers (70%) dan onder de jongste generatie (32%). Het wantrouwen tegen de overheid (39%) wordt als belangrijkste reden gegeven voor het niet steunen van een technologie om een vaccinatiepaspoort mogelijk te maken.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?