Ruim een derde werknemers in Nederland wil ‘functie elders’

Door Jan Roekens | 11-04-2024

30% van de medewerkers heeft het afgelopen jaar gesolliciteerd naar een baan bij een andere organisatie. Ruim een derde (35%) is van plan dit te doen. Zelfs bij de groep enthousiastelingen, de promoters, is de loyaliteit minder dan voorheen. Solliciteerde in 2023 nog 15% van de promoters naar een functie elders; in 2024 is dat 25%. Dit blijkt uit het medewerkerbelevingsonderzoek dat Integron jaarlijks uitvoert onder ruim 5.000werknemers, verdeeld over dertien branches.

Voor organisaties is er volgens de uitkomsten van het onderzoek heel wat werk aan de winkel om niet te belanden in een hoog personeelstekort. Een goede werk-privébalans is hiervoor de basis, zegt Robert Mentink, Business Unit Manager Employee Experience bij Integron. ‘Ook de rol van het salaris is toegenomen. Zeker in een tijd waarin mensen te maken hebben met stijgende prijzen en vaker moeite hebben om iedere maand rond te komen. Niet voor niets staat het salaris nu achter werk-privébalans op plek 2 in de top 10 van belangrijkste aspecten voor medewerkers. Dat was vorig jaar nog plek 4. Alles bij elkaar genomen zijn arbeidsvoorwaarden de nummer 1 reden voor vertrek. Daarnaast is het essentieel om de werksfeer aandacht te geven. Dat gaat verder dan alleen maar een ‘leuke sfeer’, maar ook om veilig te kunnen werken. Zo ondervindt 1 op de 5 medewerkers ongewenst gedrag. Meer aandacht is ook gewenst voor het thema leiderschap. Van hoger management en direct leidinggevenden wordt meer betrokkenheid verwacht.’

Niet goed, niet slecht

Het onderzoek laat zien dat het niet goed, maar ook niet slecht gaat op de werkvloer. Zo blijft het enthousiasme, uitgedrukt in de employee Net Promoter Score (eNPS) op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar: +7. Dat is niet zo hoog als in 2022 en 2021, maar ook niet zo laag als in 2020 en de jaren daarvoor.

Gen Z wil purpose

Vooral Gen Z wil van baan wisselen: 48% is van plan dit te gaan doen. Deze groep is van alle generaties het minst trots op de organisatie waar ze voor werken. 36% is nauwelijks of niet trots. Gen Z eist van organisaties dat ze een purpose hebben en ze zoeken werkgevers die aansluiten bij hun idealen. Omdat deze generatie over een aantal jaren het grootste deel van het personeelsbestand én wellicht ook het klantenbestand bevat, is het zaak voor werkgevers om hier serieus naar te kijken. Toch zijn het niet alleen ‘de jonkies’ die om zich heen kijken. Ook managers zijn massaal aan het solliciteren. 44% van het hoger management en directie heeft het afgelopen jaar gesolliciteerd naar een baan bij een andere organisatie. 50% is van plan dit te doen.

Hoge score financiële dienstverlening

Binnen de verschillende branches is het enthousiasme het hoogst binnen de financiële dienstverlening. De eNPS is gestegen van +17 in 2023 naar +31 in 2024. De facilitaire dienstverlening is de enige branche met een negatieve eNPS. Het hoge enthousiasme binnen de financiële dienstverlening houdt niet in dat het sollicitatiegedrag daar het laagst is. De behoefte om van baan te wisselen is het kleinst binnen de overheid en de zorg, en is relatief hoog bij ICT en zakelijke dienstverlening.

Over het onderzoek

Integron heeft voor de vijftiende keer het medewerkerbelevingsonderzoek uitgevoerd, via een steekproef van ruim 5.000 Nederlanders in de branches: bouw, installatie, facilitaire dienstverlening, financiële dienstverlening, groothandel, ICT, industrie, onderwijs, overheid, kennisintensieve dienstverlening, retail, transport en logistiek en zorg en welzijn.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?