Shoppen steeds vaker online – maar niet in metaverse

Door Jan Roekens | 06-07-2023

Consumenten denken in de toekomst meer online te gaan besteden. Ze verwachten 37% van hun uitgaven online te doen in 2028, 5% meer dan in 2022. Daarnaast zullen consumenten duurzamere keuzes maken bij hun online aankopen en hechten ze meer waarde aan hun data. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Thuiswinkel.org.

Consumenten denken meer online te gaan besteden in de toekomst, maar de verwachting is wat afgenomen (van 41% vorig jaar tot 37% nu). Een mogelijke verklaring voor de daling is dat de sluiting van fysieke winkels in de afgelopen jaren de verwachting positief heeft beïnvloed.

Duurzaamheid is voor veel consumenten belangrijk. Zo neemt bijna 9 op de 10 consumenten regelmatig of vaak een eigen tas mee tijdens het winkelen, en controleert een kwart van de consumenten of een product op duurzame wijze is geproduceerd. Nog eens een kwart zegt dit in de toekomst vaker te willen doen.

Verduurzamen

‘De helft van de consumenten voelt zich verantwoordelijk voor het doen van minder aankopen om het milieu minder te belasten’, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org, ‘maar 35% vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bedrijven en henzelf. Veel bedrijven zetten al stappen, maar we kunnen nog meer doen. Dat betekent dat bedrijven verder moeten werken aan het verduurzamen van hun business, moeten zorgen voor betere producten, verpakkingen, productinformatie en duidelijke implementatie van de circulaire economie om consumenten te helpen in het maken van betere keuzes.’

Tweedehands

Tweedehands shoppen lijkt populair. Eén op de drie consumenten verkoopt regelmatig of vaak op online platforms (zoals Marktplaats of Vinted) en 30% koopt ook op die platforms. Tweedehands artikelen kopen in fysieke winkels wordt ook gedaan door zo’n 30% van de consumenten. Over vijf jaar verwacht 19% vaker aan- en verkopen via online platforms te doen, en 16% verwacht vaker fysiek een tweedehands artikel te kopen.

De beweegredenen om tweedehands te kopen hebben vaak te maken met lagere kosten (32%) en milieuoverwegingen (14%). Voor 54% van de consumenten is een combinatie van deze factoren belangrijk. De meeste tweedehands aankopen worden gedaan in de categorieën Kleding, Home & Living en Speelgoed.

Sceptisch

Consumenten zijn sceptisch over nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo vindt slechts 8% van de consumenten het (zeer) waarschijnlijk dat ze in de toekomst aankopen gaan doen in een metaverse. Ook hebben consumenten weinig ervaring met nieuwe technologieën zoals Web3 (4%), metaverse (5%) of generatieve AI (7%). Virtual reality (69%) en digital wallets (53%) zijn bekender.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?