Thuiswerken blijft populair onder werknemers

Door Jan Roekens | 12-09-2023

De Werkgeversenquête 2023, uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, laat zien dat werken vanuit huis populair blijft, fietsvoorzieningen bij werkgevers zijn verbeterd en er vanuit werkgevers actief wordt ingezet op elektrische mobiliteit. Aan de andere kant is de auto nog steeds het meest gebruikte vervoermiddel.

Bij een derde van de werkgevers werkt tenminste de helft van de werknemers regelmatig thuis. Het aantal thuiswerkenden is gelijk aan 2022 en daarmee nog steeds hoger dan voor corona. Werkgevers staan positief tegenover hybride werken. Acht op de tien werkgevers zijn (zeer) positief. Ten opzichte van eerdere jaren bieden werkgevers vaker een thuiswerkvergoeding aan. Ook de voorzieningen en regelingen met betrekking tot hybride werken zijn de afgelopen jaren verder verbeterd.

Merendeel gebruikt auto

Voorzieningen voor zakelijk autogebruik waren al gunstig bij werkgevers. Ook in 2023 blijven werkgevers investeren in het faciliteren van zakelijk autogebruik, zoals gratis parkeren bij de vestiging. Als er betaald parkeren geldt, dan worden parkeerkosten ten opzichte van eerdere jaren steeds vaker volledig vergoed. Ook het aantal beschikbare laadpunten per vestiging is licht gestegen. Het merendeel van de werknemers blijft dan ook met de auto van en naar het werk reizen.

Fietsvoorzieningen verbeterd

Niet alleen de voorzieningen voor autogebruik zijn het afgelopen jaar verbeterd. Ook de fietsvoorzieningen zijn ten opzichte van 2022 verbeterd. Er zijn steeds vaker omkleedruimtes, douches en een kluis of locker aanwezig bij werkgevers. Daarnaast zijn er meer laadmogelijkheden gekomen voor elektrische fietsen.

Meer duurzame voertuigen

Het aandeel elektrische auto’s en laadpalen bij werkgevers is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De komende 12 maanden staat het verhogen van het aandeel elektrische auto’s en laadpalen bij werkgevers op nummer één om de werkgebonden mobiliteit verder te verduurzamen. Daarnaast overweegt de helft van de werkgevers om (sneller) over te schakelen op meer duurzame voertuigen.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?