Tony’s Chocolonely meest purpose driven merk in BrandZ top 30

Door Jan Roekens | 20-11-2019

Met zeven merken en een groei van 53% in totale merkwaarde (naar $6,39 miljard) is retail niet alleen de snelst groeiende branche in de BrandZ Top 30, maar ook het best vertegenwoordigd in de ranglijst. Dat blijkt uit de tweede editie van het BrandZ™ onderzoek dat WPP en Kantar uitvoerden naar de waardevolste merken van Nederland.


Retail regeert de BrandZ™ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken

Budget-winkelketen Action is het sterkst groeiende merk dit jaar. Action is ook de grootste stijger in de ranking. Het merk steeg vier plekken naar de dertiende plaats op de ranglijst, met een groei van 122% in merkwaarde ($1,12 miljard). Die groei heeft Action niet alleen te danken aan de kracht van haar merk, maar ook aan haar razendsnelle groei in het buitenland. Van de retail-merken moet Action alleen supermarkt Spar (nr. 10) voor zich dulden.

De totale waarde van de retail-branche in de Top 30 heeft ook een flinke boost gekregen door nieuwkomers Coolblue (nr. 16) en Bol.com (nr. 18). Coolblue grossiert in een uitstekende customer service: gratis bezorgen, installeren, testen en recyclen. Bol.com, de Nederlandse tegenhanger van Amazon (de nummer 1 in de wereldwijde editie van BrandZ), is net als vorig jaar de meest toonaangevende online shop in Nederland. Daarbij spelen nieuwe initiatieven als levering binnen 2 uur en het openstellen van hun platform voor andere online retailers zeker een grote rol.

Het combineren van retail met technologie heeft Nederlandse merken ook geen windeieren gelegd. Op 12 in de ranglijst vinden we online maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl (wereldwijd beter bekend als Takeaway.com). Thuisbezorgd zag haar merkwaarde met 52% ($1,59 miljard) stijgen.

Top 3 meest waardevolle Nederlandse merken onveranderd gebleven

De Top 3 ziet er precies hetzelfde uit als vorig jaar. Shell mag zich voor de tweede maal op rij Nederlands waardevolste merk noemen, Heineken houdt de tweede positie en Booking.com blijft nummer 3.

De totale waarde van de BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken blijft vrijwel gelijk met $92 miljard (1% minder dan vorig jaar). De totale aandelenkoers van de Top 30 Nederlandse merken is maar liefst 28% hoger dan de AEX25. In sterke merken investeren levert dus een enorm rendement op.

Top 10 BrandZ

 

BrandZ™ is de grootste studie naar merkwaarde ter wereld en de enige ranking die de waarde van een merk meet door een gedegen analyse van de financiële cijfers te combineren met diepgaand onderzoek naar consumentenervaringen. Over de jaren heen ondervroegen we voor BrandZ meer dan 3,7 miljoen consumenten in 51 markten wereldwijd, waaronder 32,300 Nederlandse consumenten.

Bram van Schaik, CEO, Kantar Insights Division Netherlands:
‘De angst dat Nederlandse retailers zouden worden verdrongen door grote, internationale titanen zoals in veel andere landen ter wereld, is tot dusver ongegrond gebleken. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met het feit dat Nederlandse merken hun lokale markt zo goed begrijpen en weten hoe ze moeten inspelen op de behoeften van de consument. Dat leidt tot een aanbod dat soms praktisch is maar ook cool en eigenzinnig, en tot een hoge standaard in customer service met als resultaat dat Nederlandse merken het internationaal zelf juist heel goed doen.’

Special Awards voor drie bijzondere Nederlandse merken

Tijdens het event waarbij we de Top 30 waardevolste merken van 2020 bekendmaakten, reikten we drie speciale awards uit aan merken die iets bijzonders hebben gepresteerd.

Coolblue hoogste nieuwkomer in de Top 30

Een van de Special Awards ging naar hoogste binnenkomer Coolblue. Coolblue dat op 16 binnenkomt in de Top 30 is bijzonder servicegericht. In het BrandZ onderzoek scoort Coolblue heel hoog op ‘betrouwbaar’ en ‘rechtdoorzee’, maar de Nederlandse consument vindt Coolblue vooral een vriendelijk merk. Dat is volledig in lijn is met hun pay off ‘alles voor een glimlach’, en geeft ze een voorsprong op internationale concurrenten als Amazon.

Tony’s Chocolonely meest purpose-driven merk in BrandZ onderzoek

Ze staan (nog) niet in de Top 30 waardevolste Nederlandse merken, maar Tony’s Chocolonely is een geweldig voorbeeld van een merk dat – met een goede reden – ontregelt. In 2005 werd de fair trade chocoladereep gelanceerd: gegarandeerd slaafvrij. Consumenten gaan helemaal mee in de missie en het verhaal van Tony’s. Het merk scoort het hoogst op de corporate responsibility index en op missie (purpose) van alle Nederlandse merken, een stuk hoger zelfs dan Ikea, Campina of Rituals. Tegelijkertijd scoort Tony’s Chocolonely ook heel goed op innovatie, en wordt het merk het meest van alle ondervraagde merken gezien als ‘dynamisch’ en ‘trendsetting’.

Meest vitale Nederlandse merk: Thuisbezorgd.nl

Ook Thuisbezorgd ontving een special award; het merk is het ‘gezondst’ van alle onderzochte merken. Thuisbezorgd scoort van de Nederlandse merken het hoogst op de Vitality Quotient, de vQ-score. De vQ-score wordt vastgesteld door te meten hoe merken het doen op criteria als purpose, innovation, communication en experience. Wereldwijd behalen bedrijven als Google en Ikea hoge vQ-scores. Thuisbezorgd laat zien hoe je een geliefd merk wordt door een sterke merkervaring te koppelen aan een heldere missie en de juiste innovaties.

Nieuw in BrandZ: waardevolste mediamerken in Nederland – Netflix op 1

Dit jaar hebben we in de Nederlandse editie van BrandZ ook – zowel Nederlandse áls internationale – mediamerken onderzocht. Welke mediamerken zijn het waardevolst in de ogen van de Nederlandse consument? In het onderzoek zijn de media-categorieën tijdschriften, muziek & radio, nieuws, online sharing en video meegenomen.

Netflix opereert nog maar zes jaar op de Nederlandse markt en toch voert het bedrijf de ranglijst aan en mag het zich het waardevolste mediamerk van Nederland noemen. Qua bereik heeft Netflix het nog niet eens tot de top 10 mediamerken geschopt, maar het is zo’n sterk merk dat het toch alle andere mediamerken in de ranglijst achter zich laat.

In een tijd waarin veel wordt gesproken over het imago van nieuwsmedia, claimt de NOS de derde plek in de ranglijst en is daarmee het sterkste Nederlandse mediamerk. Dat NOS zich kan meten met internationale entertainment-reuzen als Netflix en YouTube laat zien dat de toekomst voor nieuwsmedia er helemaal niet zo slecht uit lijkt te zien als wel eens wordt beweerd.

Top 30 Mediamerken

In de Top 10 van de 30 waardevolste mediamerken in Nederland treffen we maar liefst zes mediamerken aan in de categorie video. Deze merken doen het hartstikke goed dankzij een groot bereik en zeer tevreden gebruikers. Kijken we naar de hele top 30, dan tellen we zelfs 13 merken in de categorie video.

Sociale platforms hebben juist nog wel wat werk te verrichten. Slechts drie social platforms hebben zich een plaatsje verworven in de Top 30: WhatsApp, YouTube en Facebook.

Internationale mediamerken doen het heel goed in Nederland. Vier van de tien waardevolste mediamerken in Nederland zijn wereldspelers.

Andere highlights uit de Nederlandse editie van het BrandZ onderzoek

Nederlandse merken doen het goed internationaal
De Top 30 waardevolste Nederlandse merken doen het ook heel goed over de grens. Sterker nog, driekwart van de totale financiële waarde van de ranglijst van dit jaar wordt in het buitenland verdiend, vooral door merken als Action en Thuisbezorgd.nl.

Nederlandse merken zijn relevante merken
Nederlandse merken komen het best tegemoet aan de behoeften van de consument, en zijn daarmee het meest relevant van alle merken in Europa. Hun BrandZ index score (gemiddeld: 100) steeg naar 124 (119 vorig jaar). Ter illustratie, de merken uit de wereldwijde BrandZ Top 30 scoren gemiddeld 122. Bol.com is een goed voorbeeld van een merk dat uitstekend tegemoetkomt aan de wensen van de consument met een score van 194 op de meaningful index, net als KLM (188), Douwe Egberts (165) en Albert Heijn (158).

Innovatie is pijler onder groei
We zien een duidelijk verband tussen het beeld dat de consument heeft van de innovatiekracht van een merk en hoe het merk het in de ranglijst doet; stijgers op de ranglijst worden meer gezien als merken die de boel weten op te schudden dan dalers. Dat maakt maar weer eens goed duidelijk wat een belangrijke rol innovatie in merkgroei speelt, waarbij wel moeten worden opgemerkt dat nieuwe innovaties vanzelfsprekend wel zinvol moeten zijn in de ogen van de consument, willen ze impact hebben.

De veerkracht van de bankensector
Nederlandse banken hebben te maken met dezelfde macro-economische uitdagingen als andere financiële instellingen overal ter wereld. Maar met een totale waarde van $15.59 miljard is de branche nog steeds de op twee na grootste in de Nederlandse Top 30 (na de energiesector met $19.02 miljard).

Meer weten?

Het rapport en de ranglijst met de BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken zijn nu hier online beschikbaar, net als het wereldwijde rapport. De rapporten, met ranglijst, grafieken, artikelen en meer kunt u ook vinden in de BrandZ-app. De BrandZ-app kan gratis worden gedownload voor Apple IOS en alle Android-apparaten via www.brandz.com/mobile of zoek naar BrandZ in de iTunes- of Google Play-store.

Bron: Persbericht Kantar, 20 november 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?