Trendonderzoek: What’s Happening Finance 2021

Door Jan Roekens | 18-10-2021

De behoeften van consumenten op het gebied van financiële dienstverlening zijn flink in beweging. Nieuwe financiële producten en diensten worden gemeengoed, bijvoorbeeld het bevestigen van betalingen met je vingerafdruk of face-id. In What’s Happening Finance 2021 geeft Ruigrok/Netpanel inzicht in de ontwikkelingen.

In het rapport What’s Happening Finance 2021 worden vier hoofdthema’s onderscheiden: betalen, beleggen, contact met de bank en privacy. Ook belicht het rapport de verschillen en overeenkomsten tussen digitieners, millennials, Generatie X en babyboomers.

Een van de conclusies is dat de helft van de Nederlanders verwacht dat contant geld in de toekomst gaat verdwijnen. Ruim 20% verwacht dat dit zelfs al binnen tien jaar gaat gebeuren.

Een groot deel van de respondenten zou het echter jammer vinden als contant geld verdwijnt. Opvallend: tweederde van de digitieners vindt het jammer als dat gebeurt.
Jongere generaties zijn veel gaan beleggen. Dat doet maar liefst 23% van de digitieners en eenderde van de millennials. Van de babyboomers belegt slechts 17%. Een kwart van de beleggers doet dat in cryptovaluta. Ondanks alle ontwikkelingen blijven traditionele beleggingen, zoals aandelen en beleggingsfondsen, het populairst.

Er is ook onderzocht hoe Nederland denkt over betalen met biometrics in winkels en horeca. Supermarkten zijn er al een aantal jaar mee aan het experimenteren. Het onderzoek wijst uit dat Nederland er nog niet helemaal klaar voor is. Veiligheid wordt als zwaarwegend argument aangedragen. Hoewel een gezicht uniek is, voelt het blijkbaar toch ook heel spannend als je gezicht of vingerafdruk in een database staat. Een kleine 19% ziet een dergelijke betaalmethode wel zitten, maar 42% procent vindt het nog een brug te ver.

Download het What’s Happening Finance-onderzoek!

Ruigrok NetPanel is kennispartner van Daily Data Bytes. Word ook kennispartner en bereik onze lezers via web, socials en nieuwsbrief met jouw content. Neem contact op met Tjitske Buurman voor meer informatie.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?