Twintig procent werkt thuis om bedrijfsborrels te ontwijken

Door Jan Roekens | 15-08-2023

21% van alle Nederlanders heeft weleens bewust thuisgewerkt om op zijn of haar kinderen te passen, zonder het de werkgever te vertellen. Een vijfde van alle ondervraagden zegt op sommige dagen met opzet vanuit huis te werken om zo werkborrels en/of teamuitjes te ontlopen. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard.

Vooral jongeren lijken hun thuiswerkdagen strategisch te kiezen: zo zegt 27% weleens bewust thuis te werken op dagen dat er een werkborrel op de planning staat. Onder de rest van de ondervraagden is dat 16%. Uit het onderzoek blijkt verder dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders het op thuiswerkdagen niet zo nauw neemt met de afgesproken werktijden. Zo zegt een zesde van alle ondervraagden in dit geval weleens stiekem eerder gestopt óf later begonnen te zijn dan eigenlijk de bedoeling is. Onder jongeren is dat maar liefst 35%. Een kans om ze er in persoon op aan te spreken, krijgen veel leidinggevenden niet. 18% van de jongeren zegt doelbewust thuis te werken om moeilijke gesprekken met leidinggevenden of collega’s uit de weg te gaan. Daarmee ligt dit percentage opnieuw twee keer zo hoog als onder de rest van de werkenden (7%).

Ziek kind

Niet alle respondenten zijn even eerlijk over hun motivatie om vanuit huis te werken. Zo zegt een zesde van hen weleens thuis te blijven om op een ziek kind te passen, zonder het hun werkgever te vertellen. Opvallend genoeg maken mannen (20%) zich hier vaker schuldig aan dan vrouwen (10%). De aanleiding om thuis te werken, kan ook onschuldig zijn. 12% van alle werkende Nederlanders doet dit om hun verjaardag op het werk te vermijden.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?