Veilig thuis werken geen regel

Door Jan Roekens | 13-01-2021

Slechts de helft van de Nederlandse bedrijven geeft zijn medewerkers richtlijnen om veilig thuis te werken. Dit blijkt uit een onderzoek van G DATA, opgezet door Multiscope.

Het opstellen van een beleid met richtlijnen is erg belangrijk om medewerkers veilig te laten thuiswerken. Op deze manier weten ze hoe ze thuis veilig om kunnen gaan met de data en apparatuur van de organisatie. Naast het opstellen van richtlijnen is het belangrijk om medewerkers te trainen voor een betere cyberbewustwording. Ook hier scoren Nederlandse organisaties niet best. Liefst 75% van de respondenten zegt dat ze geen veiligheidstraining hebben gevolgd. Volgens G DATA is het belangrijk dat organisaties hun medewerkers structureel trainen omdat de meeste cyberincidenten veroorzaakt worden door menselijk handelen. Volgens 31% heeft de IT-afdeling waar ze werken de netwerkcapaciteit uitgebreid, daarnaast maakt slechts de helft gebruik van een VPN. Slechts 22% zegt dat de werkgever helemaal geen extra maatregelen heeft genomen voor thuiswerken.

En wat doe je zelf?

Aan de respondenten is gevraagd welke maatregelen ze zelf nemen om het thuiswerken veiliger te maken. De meeste werknemers (78%) zegt dat ze wel actie hebben genomen en 56% is voorzichtiger bij het aanklikken van links en openen van mails. 29% let erop dat de laptop alleen zakelijk gebruikt wordt en 26% heeft zijn (wifi)netwerk extra beveiligd.

Bron: managersonline.nl

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?