Veluwe en Zuid-Limburg favoriet voor vakantie

Door Jan Roekens | 11-07-2024

De Veluwe is voor Nederlanders dit jaar de favoriete streek om op vakantie te gaan, direct gevolgd door Zuid-Limburg. De rest van de top 5 wordt op afstand gevuld met Texel, de Achterhoek en Terschelling. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.  

De Veluwe dankt zijn nummer één positie als vakantiestreek vooral aan de hoge rapportcijfers voor de mooie natuur met de fijne wandel- en fietsmogelijkheden. De aantrekkingskracht van Zuid-Limburg wordt gevormd door de mix van natuur en gastvrijheid. Een vakantie in Zuid-Limburg wordt weliswaar als sfeervoller ervaren, maar de Nederlander voelt zich meer thuis op de Gelderse Veluwe, blijkt uit het onderzoek. Daarom gaat men daar nóg liever naartoe.

Favoriete vakantiestreken in 2024

 1. Veluwe
 2. Zuid-Limburg
 3. Texel
 4. Achterhoek
 5. Terschelling
 6. Utrechtse Heuvelrug
 7. Ameland
 8. Noord-Limburg
 9. Zeeuwse eilanden
 10. Schiermonnikoog


Opvallende onderzoeksuitkomst is de dalende reputatie van Limburg als geheel. Terwijl de provincie bij de eerste meting van 2011 nog de koppositie innam, moet Limburg 13 jaar later genoegen nemen met plek nummer vijf op de reputatieranglijst van Nederlandse provincies. Noord-Brabant heeft enkele jaren geleden de nummer één plaats al overgenomen, maar Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland moet Limburg nu ook voor laten gaan.

Provincies met sterkste reputatie in 2024 (+ positie in 2011) 

 1. (2)   Noord-Brabant
 2. (5)   Zuid-Holland
 3. (4)   Gelderland
 4. (3)   Noord-Holland
 5. (1)   Limburg
 6. (10) Overijssel
 7. (6)   Utrecht
 8. (8)   Drenthe
 9. (7)   Zeeland
 10. (9)   Friesland
 11. (11) Groningen
 12. (12) Flevoland

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?