Video highlights trends in digitale media 2019 onderzoek

Door Jan Roekens | 29-01-2020

TV-content, iets dat men op TV heeft gezien, brengt consumenten steeds vaker in beweging. Als men op het internet surft tijdens het TV-kijken, is dat steeds vaker naar aanleiding van TV-content. In 2019 geldt dit voor 61% van de Nederlanders. In 2018 was dit nog 54%. Dit zijn enkele uitkomsten van de nieuwstee editie van het Trends in Digitale Media onderzoek van GfK.


Ook bij het doen van online aankopen tijdens het TV-kijken is TV-content vaak de reden. Eén op de vijf consumenten doet dit. De Smart TV wordt zowel in bezit als in gebruik steeds meer een vast onderdeel in de Nederlandse huishoudens. Van alle huishoudens beschikt meer dan de helft over een Smart TV. In meer dan 54% van deze huishoudens is dit een Samsung. Niet de hoogte van de kosten of de scherpte van de aanbieding maar de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt en het grote aanbod aan films en series blijken de belangrijkste redenen te zijn voor het gebruik van Video On Demand-platforms. Dit zijn enkele uitkomsten van de nieuwstee editie van het Trends in Digitale Media onderzoek van GfK. Screenforce presenteert de video highlights.

Bezit Smart TV blijft groeien

Van alle Nederlanders bezit 52% een Smart TV. Het grootste merk in dit segment is Samsung, dat goed is voor 54% van het smart TV bezit. Philips en LG volgen op grote afstand met respectievelijk 17% en 16% aandeel. Het voordeel van een smart TV is dat je toegang krijgt tot online platforms op je TV-toestel. Ditzelfde effect kun je ook bewerkstelligen door de aansluiting van een mediacenter op je TV. Van alle ondervraagden heeft 21% er een aangesloten. De grootste merken hierin zijn Google Chromecast (73% onder de bezitters) en Apple TV (23% onder de bezitters).

Apps van Videoland, Fox Sports en Netflix meest geïnstalleerd; YouTube minder gebruikt

YouTube, Netflix en Videoland zijn de meest geïnstalleerde video apps op de smartphone en tablet. YouTube wordt relatief vaker bekeken op de smartphone en Netflix en Videoland relatief vaker op de tablet. De gouden regel gaat hier dus wederom op: hoe langer de (meeste) content, hoe groter het scherm. De gebruikers van de bekende video-apps laten een opvallend beeld zien. Netflix blijft doorgroeien en wordt nu door 51% van de respondenten gebruikt. Opvallend is dat het gebruik van de apps van YouTube en NPO Start gedaald zijn in 2019. Het belangrijkst apparaat voor de VOD-platforms is het TV-toestel. Disney+, Netflix, Videoland, NLZiet en HBO, allemaal worden ze veruit het meest geconsumeerd via het TV-toestel.

TV zet steeds vaker aan tot surfen

TV activeert de kijker. Als men tijdens het TV-kijken online surft is dat vaak (12%) of soms (49%) naar aanleiding van iets dat men op TV heeft gezien. Vorig jaar waren deze percentages lager. Online aankopen doen tijdens het TV-kijken is eveneens regelmatig naar aanleiding van iets dat men op TV heeft gezien: in 2019 vaak 2% en soms 16%.

TV-kijken via de smartphone neemt verder toe

De digitale kijker kijkt naar TV-programma’s op diverse apparaten. Hij kijkt het vaakst via het TV-toestel. Dit percentage is al jaren stabiel rond de 91%. Het gebruik van de smartphone als device om TV te kijken neemt verder toe en is nu bijna net zo groot als de tablet. Screenforce ziet dit ook terug in de cijfers die zij van de distributeurs krijgen over het aantal TV live streams dat door hun abonnees geconsumeerd wordt. De daling van PC en de laptop voor het kijken van TV zet verder door. Toch wordt de laptop nog net zo vaak gebruikt als de smartphone en tablet.

Muziek is de belangrijkste videocategorie op YouTube

Uit de 2019 editie van Trends In Digitale Media blijkt dat YouTube video’s meer op smartphones dan op tablets of andere devices geconsumeerd worden. De meest populaire videocategorie op YouTube is by far muziek. Van de respondenten bekijkt of beluisterd 67% YouTube muziekvideo’s. Op nummer 2 staan de tutorial video’s met 29%. Muziek is ook de langste bekeken categorie op YouTube. Respondenten kijken gemiddeld 48 minuten per week, gevolgd door influencers die 13 minuten kijktijd per week krijgen.

Nederlands zijn niet gevoelig voor aantrekkelijke aanbieding voor VOD abonnement

Voor Nederlanders die gebruik maken van betaalde videodiensten zijn de belangrijkste redenen: (1) ontspanning, (2) de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt en (3) toegang tot een groot aanbod. Opvallend is dat Nederlanders de kosten of aanbieding van een abonnement, bingewatchen en de mogelijkheid om vooruit te kijken over het algemeen niet heel belangrijk vinden. Deze redenen staan helemaal onderaan qua prioriteiten. Men stelt het wel op prijs dat het gebruik van RTL XL, RTL Telekids, KIJK, YouTube, NPO Start en NPO Zapp gratis is.

Bron: Persbericht Screenforce, 28 januari 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?