Volwassenen maken zich zorgen om huidige generatie jongeren

Door Redactie Daily Data Bytes | 10-01-2023

Markteffect heeft onderzoek gedaan naar de zorgen en problemen die spelen voor en bij jongeren van 15 tot en met 22 jaar. Het blijkt dat een meerderheid (61%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder zich zorgen maakt om de jongeren en dat geldt vooral voor 55-plussers.

Het woningtekort voor starters (91%), het tekort aan mbo’ers/praktisch opgeleiden (86%) en de gevolgen van altijd online zijn (80%) worden als grootste problemen gezien. Ook zaken als prestatiedruk onder jongeren, mentale gezondheid en drugsgebruik ervaren respondenten als een groot tot zeer groot probleem in Nederland (>60%).

Perfect plaatje

Als er gekeken wordt naar drugsgebruik onder jongeren dan zeggen de respondenten meermaals dat jongeren volgens hen onder te veel druk leven en drugs hun wellicht wat verlichting kunnen geven. De prestatiedruk onder jongeren creëren zij volgens de respondenten voor een groot deel zelf, maar het wordt ook veroorzaakt door het perfecte plaatje op social media. De prestatiedruk en het altijd online zijn, kunnen volgens de respondenten ook weer van invloed zijn op mentale problemen bij jongeren zoals depressie en een negatief zelfbeeld.

Depressie

Eén op de vijf Nederlanders kent iemand in zijn of haar eigen omgeving die kampt met een depressie (22%) of iemand met een (zeer) negatief zelfbeeld (19%). Daarnaast kent één op de tien Nederlandse jongeren in de eigen omgeving iemand met een burn-out (12%), angststoornis (12%), verslaving (12%) of eetstoornis (11%). Zelfs suïcidale gedachten (10%) en automutilatie (zelfbeschadiging) (7%) worden in de eigen omgeving gezien.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?