Voorbereiding zomervakantie leidt tot stress bij Nederlanders

Door Jan Roekens | 13-05-2019

De aanloop naar de zomervakantie is niet voor iedereen in Nederland een aaneenschakeling van vreugdevolle momenten. De voorbereidingen voor de zomervakantie zorgen namelijk bij 70 procent van de Nederlanders voor stress.


35 procent van hen maakt zelfs ruzie met zijn of haar partner of reisgenoot richting de periode die toch synoniem dient te staan voor ontspanning. Wie deze vakantiestress wil ontlopen, kan natuurlijk ook voor een summer school kiezen.

De stress die wordt ervaren tijdens de voorbereiding van de zomervakantie komt naar voren uit een kwalitatief onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van e-commerce-gigant Amazon.

Volgens het onderzoek kan vakantiestress tot onrust in het huishouden leiden (30%). Van alle ondervraagden geeft 35 procent aan ruzie te hebben met de wederhelft tijdens het voorbereiden op de zomervakantie. De belangrijkste aanleiding hiervoor is hoe de ander zich voorbereid op de trip. 20 procent van de mannen zegt zich te ergeren aan de hoeveelheid spullen die zijn partner inpakt, terwijl 18 procent van de Nederlandse vrouwen verbolgen is de tas van haar partner te moeten inpakken.

Financiële stress voor de zomer

Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders financiële stress ervaart tijdens de voorbereiding op de zomervakantie. Respondenten die aangeven zich financieel gestrest te voelen, geven als redenen aan:

  • een onverwachte financiële tegenvaller (41%);
  • niet genoeg geld voor de vakantie opzij te hebben gezet in de voorgaande maanden (41%);
  • de angst om de controle over het budget te verliezen tijdens de vakantie (34%).

Voor 29 procent van de Nederlanders is de financiële stress zelfs een reden de vakantie een jaartje over te slaan.

De grootste stressfactoren

Het inpakken van de juiste spullen en ervoor zorgen de maximale toegestane hoeveelheid bagage niet te overschrijden is de grootste stressfactor voor Nederlanders (25%). Voor 18 procent is het op tijd af krijgen van het werk ook een grote veroorzaker van pre-vakantiestress. Mannen maken zich zorgen over de weersomstandigheden op hun vakantiebestemming (17%), hun financiële situatie (11%) en de beveiliging van hun huis (11%). De grootste stressfactor voor Nederlandse vrouwen is ervoor zorgen dat alle kleding op tijd schoon en ingepakt is voor de vakantie (28%).

Tips voor vermindering stress

Om stress voorafgaand aan de vakantie te verminderen, heeft Kelly Weekers, life & business coach en auteur van het boek ‘Happy Life 365’, goed advies: “Ik zie dat mensen zich veel zorgen maken over dingen waar ze eigenlijk geen controle over hebben. Het is handig om op tijd te beginnen met inpakken, een to-do-list en een duidelijk financieel overzicht te maken en een taakverdeling in het huishouden te maken voordat de zomer begint. Maar maak je bijvoorbeeld niet te veel zorgen over het weer, dingen die je partner thuis vergeten is of de driftbui van je kind. Je bent niet perfect, je familie is het niet, het leven is dat niet. Wanneer je het leven meer kunt nemen zoals het is en gewoon in het moment leeft, ervaar je niet alleen minder vakantiestress, maar is de kans groot dat je ook echt geniet van alle voorbereidingen. En natuurlijk van het idee achter die hele vakantie: quality time doorbrengen met je geliefden.”

Bron: Persbericht Motivaction, 3 mei 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?