Vrees voor inperking privacy door EU-wallet

Door Jan Roekens | 12-05-2022

Maar liefst 65% van de Nederlanders is bang dat hun digitale privacy steeds beperkter wordt met de invoering van een Europese portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl uitgevoerd door Panelwizard. Maar ruim een derde vindt het wel goed als de EU de digitale identiteit invoert.

Met een Europese digitale identiteit kunnen EU-burgers op verschillende platforms inloggen. Vooral vrouwen hebben twijfels over de EU-wallet. 67% is bang dat hun digitale privacy steeds beperkter wordt, tegenover 62% van de mannelijke respondenten. Mede hierdoor vinden vrouwen de invoering van de Europese portemonnee een minder goed idee (29%) dan mannen (46%).

Ondanks de zorgen om privacy wil 40% van de Nederlanders via een EU-wallet persoonlijke informatie delen in ruil voor meer bewegingsvrijheid binnen de Europese Unie. Dat gebeurt niet altijd vrijwillig: maar liefst 58% van de respondenten voelt zich verplicht gebruik te maken van de Europese digitale identiteit als deze actief is. Dertigplussers voelen zich daartoe meer gedwongen (62%) dan Nederlanders jonger dan 30 jaar (45%). Overigens is het digitale wallet niet verplicht.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de betrokken overheden de informatievoorziening nog flink kunnen verbeteren. Zo is slechts 11% van de Nederlanders voldoende op de hoogte van de plannen rondom de EU-wallet. Hoewel het Nederlanders aan kennis ontbreekt, wil 78% zijn of haar stem laten gelden als er een referendum komt over de invoer van de EU-wallet.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?