Vuurwerkafstekers geven gehoor aan verbod

Door Jan Roekens | 16-12-2020

Afgelopen jaren stak circa een kwart van de Nederlandse bevolking vuurwerk af rond de jaarwisseling. Dit jaar is dat verboden. Het merendeel van de (gebruikelijke) vuurwerkafstekers geeft hier gehoor aan: 18% van alle Nederlanders. Maar 6% zegt toch van plan te zijn op oudejaarsdag vuurwerk af te gaan steken. Dit blijkt uit het jaarlijkse, landelijk representatieve onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Omgerekend komt de 6% afstekers in absolute aantallen neer op een half à één miljoen mensen. Deze mensen willen toch vuurwerk afsteken omdat ze dat een mooie traditie vinden ‘die hoort bij oud en nieuw en moet worden behouden’. Vuurwerk afsteken zou volgens hen best kunnen als het op een verantwoorde manier gebeurt, zonder letsel of schade te veroorzaken. Ook wordt gezegd dat een verbod onzinnig is, omdat mensen dan illegaal vuurwerk zullen afsteken, wat voor meer problemen zorgt.
Naar verhouding komen degenen die dit van plan zijn vaker uit het noorden en oosten van het land (Groningen, Drenthe en Friesland: 11%; Overijssel, Gelderland en Flevoland: 9%).

De afgelopen jaren is het percentage Nederlanders dat vóór een vuurwerkverbod is gestegen. Lange tijd schommelde dit rond de 50%. Begin dit jaar – direct na de jaarwisseling – steeg dit naar 65%. Deze trend hield in november stand: 64%.
Het aandeel mensen dat vindt dat vuurwerk nog een mooie traditie is die in stand moet worden gehouden, daalde: van 55% vorig jaar november, naar 43% nu.
Ruim driekwart van de Nederlandse bevolking is het eens met het vuurwerkverbod dit jaar (79%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?