Wat vinden we van AI? Enthousiasme gaat gelijk op met argwaan

Door Jan Roekens | 11-06-2024

Vorige week verscheen de Ipsos AI Monitor 2024, met daarin cijfers over de acceptatie van AI, desinformatie, de kennis over AI, en de vraag of we onze banen gaan verliezen. Volgens een derde wel.

De belangrijkste bevindingen uit de Ipsos AI Monitor zijn:

  • Wereldwijd zijn mensen net zo enthousiast als afhoudend. 53% is blij met producten en diensten die AI gebruiken. Daar staat 50% tegenover die er wat argwanend naar kijkt. In Azië is de waardering hoog, terwijl Amerika en Europa het meest sceptisch zijn. 
  • Mensen discrimineren meer dan AI. In 29 van de 32 onderzochte landen denkt men er zo over. Ierland is het enige land waar men eerder denkt dat mensen minder discrimineren dan AI.
  • AI zal naar verwachting desinformatie verergeren. 37% is dat van mening, terwijl  30% die vrees niet heeft. In drie landen – Zweden, Australië en Nieuw-Zeeland – is men het somberst over de mate van desinformatie. 
  • Kennis over AI is het hoogst onder jongeren. 67% in 32 landen zegt veel te weten van AI. Dat loopt op tot 72% voor Gen Z en 71% voor millennials. Babyboomers scoren een verdienstelijke 58%. 
  • Mensen denken dat AI hun werk zal verbeteren, althans volgens 37%. 16% heeft er geen hoge pet van op. 36% verwacht echter dat AI hen de komende jaren zal vervangen. Degenen met een hoger opleidingsniveau maken zich het meest zorgen.

Download hier het hele rapport.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?