We gebruiken gemiddeld 5 nieuwsapps, jongeren opvallend kritisch

Door Redactie Daily Data Bytes | 15-09-2022

Meer dan 11 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder gebruiken landelijke nieuwsapps, circa 7 miljoen mensen regionale nieuwsapps. NOS en Nu.nl zijn de bekendste en meest gebruikte landelijke apps. Jongeren gebruiken meer apps dan andere leeftijdsgroepen en zijn kritischer over journalistieke inhoud én functionaliteiten. Dat blijkt uit de Nationale Nieuwsapp Monitor 2022 van Newcom, in samenwerking met mobile development agency Pinch.

De belangrijkste inzichten

  1. 9,3 miljoen Nederlanders openen dagelijks één of meer nieuwsapps.
  2. NOS en Nu.nl zijn landelijk de bekendste en meest gebruikte apps, gevolgd door AD, RTL Nieuws en De Telegraaf.
  3. Buiten de Randstad hebben regionale nieuwsapps (ook) een sterke positie. Qua bekendheid en waardering doen ze niet onder voor de landelijke. Waar de best gewaardeerde landelijke apps NOS en Nu.nl respectievelijk een 7,8 en een 7,7 scoren, krijgen RTV Noord en Omroep Brabant (in die volgorde) dezelfde beoordelingen.
  4. Jongeren gebruiken de meeste nieuwsapps. Tegelijkertijd zijn ze ook het meest kritisch qua inhoud, maar vooral ook over functionaliteiten.

Interessant is dat jongeren zo kritisch zijn. Pinch-directeur Tim Klein Haneveld: ‘Jongeren zijn als digital natives natuurlijk veel meer apps gewend dan ouderen. Daardoor verwachten ze dat nieuwsapps hun hetzelfde gebruiksgemak bieden als bijvoorbeeld TikTok of Instagram.’

De uitkomsten van het onderzoek kunnen zowel uitgevers als de bouwers van nieuwsapps verder helpen, stelt de Pinch-directeur. ‘Aangevuld met inzichten uit gebruikersonderzoek kunnen uitgevers hun apps verder verbeteren. Daarbij moeten ze blijven innoveren om relevant te blijven, qua techniek én in de manier waarop verhalen worden gemaakt en gepresenteerd. In de samenwerking tussen techniek en verhalenvertellers kan in de toekomst nog veel worden verbeterd en bereikt.’

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?