Werknemers geloven niet in verandervermogen van hun organisatie

Door Jan Roekens | 07-06-2022

Uit het Nationaal Onderzoek Verandervermogen 2022 blijkt dat slechts 16% van de Nederlandse werknemers ervan overtuigd is dat hun organisatie effectief kan omgaan met verandering. Het onderzoek is uitgevoerd door RenM|Matrix in opdracht van Business Fitscan dat zich toelegt op het meten en adviseren over het verandervermogen van organisaties.

Hoewel het gemeten verandervermogen in 2022 beter is dan in de jaren ervoor, blijft er een risico dat veranderingen niet effectief worden doorgevoerd. Bij dieper inzoomen op de achterliggende redenen dan valt op veel werknemers niet weten welke koers de organisatie heeft uitgezet en dat men daardoor weinig urgentie voelt om te veranderen. Een vijfde ziet de absolute noodzaak zelfs niet. Bijna de helft (45%) ervaart geen of weinig veranderruimte. Ten slotte zegt 55% dat er belemmeringen zijn die effectief veranderen in de weg staan.

Binnen het Nationaal Onderzoek Verandervermogen 2022 is er onderscheid gemaakt tussen sectoren. De bouwsector lijkt veranderingen als verdergaande digitalisering en nieuwe productieprocessen makkelijker te kunnen omarmen, terwijl de overheid worstelt met grote veranderingen als het gaat om energietransitie, gezondheidszorg en onderwijs. In deze sector valt op dat bijna driekwart van de respondenten belemmeringen ervaart bij het doorvoeren van veranderingen.

Risico

Tom Koppelman, directeur bij Business Fitscan, constateert dat het verandervermogen van Nederlandse organisaties matig is ontwikkeld: ‘Dat is een groot risico, zeker nu we geconfronteerd worden met een onzekere geopolitieke situatie, de opkomst van nieuwe technologieën, stijgende grondstofprijzen en een duurzaamheidsagenda. Door meer aandacht te geven aan de koers, meer ruimte te geven aan de medewerkers en de noodzaak op een goede manier te benadrukken, groeit het verandervermogen. Zo blijf je relevant in je vakgebied en ben je als organisatie aantrekkelijk voor potentiële medewerkers.’

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?