WK in Qatar niet populair onder Nederlanders

Door Jan Roekens | 19-05-2022

Ruim de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover Qatar als gastland voor aankomend Wereldkampioenschap voetbal. Twee derde vindt zelfs dat het WK voetbal niet in Qatar gehouden moet worden, vanwege de schending van de mensenrechten in dat land. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction.

Vorige maand liet hoofdsponsor ING weten niet af te reizen naar Qatar en ook geen campagne te zullen voeren rondom het toernooi. Ook de andere sponsoren van Oranje, KPN, Albert Heijn, Bitvavo en de Nederlandse Loterij, gaan niet mee naar Qatar en stellen geen kaarten beschikbaar voor hun personeel. Of zij campagne gaan voeren rondom het toernooi is nog onbekend. Supermarktketen Lidl zet nu als eerste supermarktketen een streep door een grote reclamecampagne rondom het WK. Een slimme zet? Als het aan de Nederlanders ligt wel.

Ruim de helft van de Nederlanders staat positief tegenover het besluit van ING om geen campagne te voeren rondom het WK. En als het aan de Nederlanders ligt, volgen andere bedrijven hun voorbeeld. Dat bedrijven het Nederlands Elftal steunen vinden zij geen probleem, maar sponsoring of campagne voeren vinden zij gezien de mensenrechtensituatie niet gepast. Ruim 40% geeft zelfs aan dat zij een negatief gevoel krijgen bij Nederlandse bedrijven die het WK voetbal in Qatar sponsoren.

Bedrijven moeten dus hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen volgens de Nederlanders. Maar wat zouden zij doen als hun werkgever hen gratis tickets zou geven voor het WK in Qatar? Zeker gaan, zegt één op de vijf Nederlanders.

Opvallend detail: leeftijd speelt een belangrijke rol in hoe Nederlanders aankijken tegen deze situatie. Hoe ouder, hoe negatiever zij zijn tegenover het WK en de sponsoring rondom het event. Opvallend is dat Generatie Z het minste moeite blijkt te hebben met de mensenrechtensituatie en sponsoring rondom het event.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?