Zorg om welzijn bij hybride werken

Door Jan Roekens | 17-11-2021

Met hybride werken als nieuwe norm bij de meeste organisaties, zegt 60% van de leidinggevenden minder zicht te hebben op het welzijn van medewerkers. Velen van hen (48%) vrezen dat medewerkers over hun grenzen gaan. Stress, werkgeluk en werk-privébalans kunnen minder goed worden beoordeeld als er veel op afstand wordt gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Zilveren Kruis.

De coronapandemie heeft de manier van werken bij veel organisaties veranderd. Verreweg de meeste leidinggevenden hebben het hybride werken omarmd: 93% wil graag deels thuis en deels op kantoor kunnen werken. Medewerkers denken hier hetzelfde over: 92% heeft een voorkeur voor hybride werken. Vooral het werk afkrijgen en resultaatgericht werken wordt als positief ervaren. De meeste leidinggevenden moedigen hybride werken aan en hebben ook vertrouwen in hoe teamleden dat doen (56%). Maar er zijn ook serieuze zorgen bij leidinggevenden. Met name op het gebied van mentale en fysieke gezondheid.

Signalen

Leidinggevenden erkennen dat leidinggeven op afstand andere vaardigheden vraagt (70%). Ruim eenderde van de leidinggevenden zou dan ook meer begeleid willen worden in het omgaan met hybride werken. In de vertrouwde kantooromgeving stap je als leidinggevende wellicht sneller af op een collega die niet goed in zijn of haar vel lijkt te zitten, maar op afstand is het moeilijker signalen op te vangen. De helft van de leidinggevenden ervaart op afstand geen echt contact te kunnen maken met mensen in het team. Ook 39% van de medewerkers geeft aan het moeilijk te vinden betrokken te blijven bij collega’s of te weten wat er echt speelt in de organisatie.

Overzien

Hoe beoordeel hoe het mentaal en fysiek met medewerkers gaat wanneer zij op afstand werken? Dat is lastig, erkennen leidinggevenden. Stress (57%), werk-privébalans (60%), mentale en fysieke gezondheid (beide 66%) en werkgeluk (55%) zijn aspecten die de leidinggevende minder kan overzien bij de medewerkers. Zelf zeggen ze leidinggeven met hybride werken zwaar te vinden (36%).

Organisaties en leidinggevenden hebben tijdens de lockdown van alles ondernomen om zichzelf en het team mentaal en fysiek gezond te houden, zoals online borrels, een vergoeding voor inrichting van de thuiswerkplek en apps om dagelijks stappen bij te houden.

Motivaction is kennispartner van Daily Data Bytes. Word ook kennispartner en bereik onze lezers via web, socials en nieuwsbrief met jouw content. Neem contact op met Tjitske Buurman voor meer informatie.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?