Willem Brethouwer

MarketResponse-oprichter Willem Brethouwer overleden

Door Redactie Daily Data Bytes | 10-02-2021

Willem Brethouwer, oprichter en creatief directeur van MarketResponse, is op 7 februari op 63-jarige leeftijd overleden. Brethouwer was een van de pioniers op het gebied van professioneel marktonderzoek en was altijd een bevlogen, aimabele, nieuwsgierige en erudiete inspirator voor bedrijven en organisaties.

Willem Brethouwer begon zijn loopbaan in 1979 als marktonderzoeker bij Douwe Egberts in Utrecht. Na een jaar ging hij aan de slag bij Inter/View, een van de eerste grotere onderzoeksbureaus van Nederland. Met zijn Inter/View-collega Wim van Slooten richtte hij in 1985 MarketResponse op, een van de eerste geautomatiseerde marktonderzoeksbureaus op basis van telefonische datacollectie. Het bedrijf sloeg zijn vleugels internationaal uit naar onder andere België, Duitsland en de Verenigde Staten. Als creatief directeur was Brethouwer altijd op zoek naar innovaties op zijn vakgebied. Zo stond hij aan de wieg van het tot op de dag van vandaag in gebruik zijnde wetenschappelijke psychografische BSR-model dat opdrachtgevers grip geeft op de leefstijlen van alle inwoners van Nederland.

Kennis delen

Gedurende zijn carrière verschoof de ambitie van Brethouwer gaandeweg van kwantitatief naar kwalitatief onderzoek. Hij volgde in binnen- en buitenland tal van opleidingen en cursussen om zichzelf daarin te versterken. Hij deelde zijn kennis intern maar via opleidingsinstituten als De Baak en Beeckestijn Business School en als commissaris bij o.a. Ymere en de UMG Groep.

Willem Brethouwer betitelde zichzelf als consumentoloog. Hij zag het als zijn opgave om organisaties te inspireren in de transitie naar een gezonde organisatie, zodat groei weer mogelijk wordt. Zo zei hij ooit: ‘Ik heb een scherp analytisch oog voor waar het in de organisatie jeukt en de creativiteit om balans in de mens, het team en de organisatie te brengen en zo koers en richting uit te zetten.’

De drie B’s

In 2017 werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. Samen met de Maag Lever Darm Stichting deelde Willem Brethouwer zijn leven en ervaringen als patiënt met de buitenwacht aan de hand van blogs, vlogs en video’s. Hij trachtte de statistieken van zijn ziekte te verslaan en het maximale uit het leven te halen. Zo publiceerde hij in 2020 een reeks interviews met professionals van organisaties over de veranderingen die de coronapandemie bij hen veroorzaakte. Dat deed hij aan de hand van de thema’s bezinning, bezieling en beweging, oftewel de drie B’s van Brethouwer.

 

Foto: Deltaplan Alvleesklierkanker

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?