MediaTest zoekt naar nieuwe term voor ‘handicap’ of ‘beperking’

Door Jan Roekens | 28-06-2021

MediaTest vierde onlangs haar 22ste verjaardag met de MediaTestDag. Met het hele bedrijf werd binnen 24 uur belangeloos een volledig onderzoek uitgevoerd voor het Fonds Gehandicaptensport. Het fonds was benieuwd of er een positievere term te bedenken is voor de woorden ‘handicap’ of ‘beperking’.

De onderzoeksvraag die Fonds Gehandicaptensport ingediend had was ‘Wat is een positiever Nederlands woord voor ‘handicap’ of ‘beperking’ dat uitgaat van de kracht van het aanpassingsvermogen van mensen met een extra uitdaging?’. De huidige associaties die men heeft bij de termen handicap en beperking zijn overwegend negatief. Termen als ‘rolstoel’, ‘hulp’ en ‘zielig’ kwamen veel voor. De termen ‘beperking’ of ‘handicap’ hebben voor slechts eenvijfde een positieve lading. Het is opvallend dat ouderen (50+) vaker vinden dat de woorden een positieve lading hebben. Wanneer werd ingezoomd op de positieve associaties, kwamen woorden als ‘doorzetters’, ‘sterk’ en ‘gewoon’ vaak terug.

Goede vervangende woorden voor handicap of beperking waren volgens het onderzoek ‘grensverleggend’, ‘uniek’ en ‘challengers’. Deze woorden krijgen over het algemeen de meeste voorkeur en hebben daarnaast de meest positieve bijklank.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?