Aan de pillen tegen corona

Door Jan Roekens | 03-03-2021

Magnesium omdat de buurvrouw heeft gezegd dat het goed is voor de botten. Visolie omdat er deze week alweer geen vette vis op het menu stond. Een multivitaminenpil om die opkomende verkoudheid tegen te gaan. Ruim de helft (53%) van de Nederlanders slikt voedingssupplementen. Hiervan doet 71% dat regelmatig, 30% gebruikt ze af en toe. Dit blijkt uit online onderzoek van Motivaction.

Hoewel het aantal voedingssupplementengebruikers nauwelijks is gestegen (van 50% in 2019 naar 53% in 2021) is het aantal slikkers dat op regelmatige basis slikt wel gestegen, van 62% naar 71%. Covid is een aannemelijke verklaring: 27% van de supplementgebruikers zegt door corona (meer) supplementen te gebruiken. De flinke stijging van het aantal vitamine D-gebruikers – van 33% naar 54% van de slikkers – onderbouwt deze theorie. Vitamine D is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest als middel tegen corona, regelmatig vitamine D slikken zou de kans op corona verkleinen en een eventueel ziekteverloop minder ernstig laten verlopen.

Top 4

Met deze stijging stoot vitamine D de multivitamine van de troon als supplement met de hoogste penetratie (44% van de slikkers). Andere verschuivingen van het afgelopen jaar zijn de daling in foliumzuur (van 8% naar 5%) – een supplement dat wordt aangeraden aan zwangere vrouwen – en creatine (van 4% naar 2%) – een supplement dat o.a. wordt geslikt om sportschoolprestaties te verhogen.
De top 4 van meest geslikte vitaminen en supplementen is als volgt:

  • Vitamine D – 54%
  • Multivitamines – 41%
  • Vitamine C – 25%
  • Magnesium – 24%

De meest genoemde reden om voedingssupplementen te slikken is preventie, om eventuele klachten in de toekomst te voorkomen (50%). Eenderde (34%) neemt supplementen omdat ze denken via hun dagelijkse voeding te weinig ‘gezonds’ binnen te krijgen. Een kwart heeft een fysiek probleem dat ze graag willen oplossen, terwijl twee op de tien slikken omdat ze tot een risicogroep behoren.

Pillenstrijd

Corona of niet, driekwart (74%) van de gebruikersgroep koopt zijn supplementen (ook) bij een ‘stenen’ drogist. Dit is vaker dan in 2019 (65%). Het aantal online kopers is met drie à vier op de tien gelijk gebleven. Voor één op de vijf (18%), veel meer vrouwen dan mannen, is de gezondheids-/reformwinkel een van de favoriete adresjes. De pillenstrijd in retailland is dus nog lang niet beslist, te meer omdat consumenten er veelal verschillende aankoopplaatsen op nahouden. Interessant is dat dit in alle leeftijdsgroepen gebruikelijk is, óók bij senioren.

Prijs?

Niet-slikkers zien in zeer ruime meerderheid af van het gebruik van supplementen omdat ze menen voldoende voedingsstoffen uit hun dagelijkse maaltijden te halen. Andere belangrijke barrières voor gebruik zijn het ontbreken van lichamelijke klachten, het gebrek aan wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit van de supplementen en, hoe kan het ook anders in Nederland, de prijs.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?