Acht op de tien aankopen via betaalpas, smartphone of wearable

Door Jan Roekens | 19-04-2021

Consumenten rekenden vorig jaar 79% van de aankopen in winkels, horeca en dergelijke af met hun betaalpas, smartphone of wearable. In 2019 was dat 67%. Voor het eerst is in alle branches vaker met pin betaald dan met contant geld. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Mede door de coronapandemie zijn Nederlanders veel van hun aankopen contactloos gaan betalen. Hierdoor is niet alleen het gebruik van contant geld maar ook het traditionele pinnen veel sterker afgenomen dan in voorgaande jaren.

Het gemiddelde betaalde bedrag is tussen 2019 en 2020 gestegen van 21,56 naar 24,04 euro. Consumenten hebben vooral minder vaak contant betaald. Het aantal pinbetalingen is gestegen van 4,70 miljard betalingen (116 miljard euro) naar 4,87 miljard betalingen (125 miljard euro). De meeste pinbetalingen – zo’n 80% – doen consumenten inmiddels contactloos met hun betaalpas of smartphone. Consumenten gingen vooral fors minder vaak contant betalen in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown. Inmiddels wordt ongeveer een op de vijf aankopen contant betaald, wat nog steeds fors minder vaak is dan voor het begin van de pandemie.

Straatverkoop

Het betaalgedrag van consumenten verschilt sterk per branche. De grootste verschuiving is zichtbaar bij de straatverkoop (bijv. markt, frietkraam). In deze branche wordt de helft van de aankopen contactloos betaald, terwijl dat in 2019 bij 18% van de aankopen het geval was. Grote verschuivingen zijn er ook bij voedselspeciaalzaken zoals de bakker en de traiteur) en in de recreatieve sector. In de supermarkt wordt tweederde van de aankopen contactloos betaald (tegen 47% in 2019), 18% wordt contant afgerekend (tegen 30% in 2019) 25-39-jarigen betalen hun aankopen aan de kassa het vaakst elektronisch (85%) en de 19–24-jarigen doen dit het meest bij onderlinge betalingen (76%). 75-plussers maken het minst gebruik van elektronisch betalen, maar zij doen dit wel veel vaker dan in 2019.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?