De meeste mensen vinden het Coronavirus een continue bedreiging

Door Jan Roekens | 12-02-2020

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos. Een meerderheid van de mensen in acht grote landen zegt dat het coronavirus een grote of zeer grote bedreiging voor de wereld vormt. Nog eens één op de drie zegt dat het virus een matige bedreiging voor de wereld vormt.


Meer dan één op de twee mensen in Japan (66%), Australië (61%) en de Verenigde Staten (55%) zijn bezorgd over de dreiging van deze wereldwijde uitbraak. Canada (42%) en Rusland (42%), het Verenigd Koninkrijk (43%), en Duitsland (47%) laten iets lagere aandelen zien in mensen die het als een grote of zeer grote bedreiging zien.

Dit zijn enkele bevindingen van een onderzoek van Ipsos dat is uitgevoerd van 7 tot 9 februari onder 8001 volwassenen in de leeftijd van 16 (18) tot en met 74 jaar in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Gemiddeld is slechts één op de vijf mensen (19%) het ermee eens dat de uitbraak van het coronavirus onder controle is en snel voorbij zal zijn, terwijl meer dan twee keer zoveel mensen het daarmee oneens zijn (46%). Mensen in het Verenigd Koninkrijk (55%), Canada (51%), Australië (50%) en Japan (49%) zijn het er eerder mee oneens dat de uitbraak onder controle is. Eén op de drie Russische respondenten gelooft dat de uitbraak van het coronavirus onder controle is (33%).

Daarnaast zeggen meer dan vier op de vijf mensen (86%) in deze acht landen dat ze veel of redelijk veel over de uitbraak hebben gezien, gehoord of gelezen.

Alles bijeen genomen laat de data zien dat de meeste mensen de uitbraak van het coronavirus nauwgezet volgen en ook bezorgd zijn dat deze epidemie eerder erger zal worden voordat er verbetering in komt.

Als reactie op de situatie is er brede steun voor belangrijke acties om het virus onder controle te krijgen. Gemiddeld vier op de vijf mensen (85%) ondersteunen een verplichte controle van reizigers uit geïnfecteerde landen. Daarnaast is er een zelfde mate van sterke steun voor verplichte quarantaine voor mensen die deze infectie mogelijk hebben. Twee derde (66%) van de mensen is het ermee eens dat de overheid het reizen naar en uit de getroffen landen moet verbieden en dat luchtvaartmaatschappijen in hun land beperkt moeten worden in hun vluchten naar China.

Over deze Studie

Dit zijn de bevindingen van een onderzoek van Ipsos dat is uitgevoerd van 7-9 februari 2020 via het Global Advisor online platform onder 8001 volwassenen tussen de 18-74 in Canada en de Verenigde Staten en tussen de 16-74 in Australië, Frankrijk, Duitsland, Japan, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

De steekproef bestaat uit ongeveer 1000+ personen per land. De steekproeven in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kunnen als representatief worden gezien voor de algemene volwassen populatie in die landen van onder de 75 jaar. De steekproef in Rusland is meer stedelijk, meer opgeleid en/of welvarender dan de algemene populatie en moet gezien worden afspiegeling van de meningen van het meer “connected” segment van de populatie. De data is gewogen, waardoor de steekproefsamenstelling per markt de beste afspiegeling is van het demografisch profiel van de volwassen populatie volgens de meest recente data uit volkstellingen.

Indien de resultaten niet op 100 uitkomen of het ‘verschil’ +/-1 meer/minder lijkt te zijn dan de werkelijke resultaten, komt dat mogelijk door afronding in computerberekeningen, meerdere gegeven antwoorden of het weglaten van ‘weet niet’ of ‘not stated’ antwoorden.

De precisie van Ipsos online polls komt tot stand met behulp van een geloofwaardigheidsinterval met een steekproef van 1000 nauwkeurig tot +/- 3.5 procentpunten en van 500 nauwkeurig tot +/- 4.8 procentpunten. Ga voor meer informatie over hoe Ipsos geloofwaardigheidsintervallen gebruikt naar de website van Ipsos.

Bij deze studie waren geen externe sponsors of partners betrokken. De studie is opgezet en uitgevoerd door Ipsos met de bedoeling om ons begrip te delen van de wereld waarin we leven en wat burgers overal ter aarde van hun wereld denken en vinden.

Bron: Persbericht Ipsos, 12 februari 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?