Helft werkenden heeft mentale gezondheidsklachten

Door Jan Roekens | 17-10-2023

Van alle werkende Nederlanders presteert liefst 49% weleens minder goed op het werk vanwege mentale gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Bowers & Jackling, uitgevoerd door PanelWizard. Hoewel mentale gezondheid een veelbesproken thema is, vindt de helft van de ondervraagden het ongemakkelijk om erover te praten met de werkgever.

Met name jongeren tot 30 jaar ervaren geestelijke gezondheidsklachten die zorgen voor problemen op de werkvloer. Zo zegt 63% weleens minder (goed) te presteren op werk. Opvallend genoeg vindt 58% van de jongeren tot 30 jaar het ongemakkelijk om hun mentale gesteldheid te bespreken met de werkgever. De oorzaak van de klachten ligt regelmatig in de privésfeer.

Ondanks dat het een lastig gespreksonderwerp is, zegt 66% van de ondervraagden bereid te zijn om hun mentale gezondheid te bespreken. Het zijn vooral dertigers die dit zouden doen (72%). Daarnaast zegt 60% dat zij hun werkgever om hulp zouden vragen bij mentale gezondheidsklachten wanneer dat nodig is. De veertigjarigen doen dit het snelst (63%).

Coach

Het lijkt erop dat de verantwoordelijkheid om mentale gezondheid bespreekbaar te maken op de werkvloer deels bij de werkgevers ligt. Zo vindt 77% van de ondervraagden het fijn als hun werkgever interesse toont in hun mentale welzijn. Met 82% stellen vooral dertigers dit op prijs. Van alle ondervraagden wil 63% hulp ontvangen van hun werkgever als zij het mentaal moeilijk hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een coach. Ook daarbij willen vooral dertigjarigen hulp (72%).

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?