Meer X, minder Threads, en ook minder gelukkig door social media

Door Jan Roekens | 30-01-2024

Uit het Nationaal Social Media Onderzoek 2024 van Newcom research & consultancy blijkt dat X niet is gedaald in gebruik, maar op dagelijkse basis zelfs is gegroeid. Threads lijkt geen bedreiging te vormen. Het had binnen korte tijd bijna een miljoen gebruikers, maar een groot deel is ook alweer afgehaakt. Maar…, echt gelukkig worden we niet van social media.

De vragen die het onderzoek moest beantwoorden waren: hoe groot is de markt van social media, welke platforms worden er momenteel gebruikt en met welke frequentie, wat zijn de stijgers en dalers, welke platforms worden door welke leeftijdsgroepen gebruikt en hoe staat men tegenover het gebruik van social media en mentaal welzijn?

In de maand januari 2024 nodigde Newcom Nederlanders van 15 jaar en ouder uit om deel te nemen aan het Nationale Social Media Onderzoek. Dat kon via een online vragenlijst en uiteindelijk werd dat gedaan door 7.159 respondenten.

Highlights

Dit zijn de zes highlights die uit het onderzoek naar voren komen:

  1. 14,3 miljoen Nederlanders maken gebruik van social media en gemiddeld genomen besteden we er bijna twee uur per dag aan.
  2. WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn staan aan de top en zijn in gebruik gegroeid. Ook TikTok is gestegen (met 200.000 gebruikers), al is de groei in gebruik afgevlakt.
  3. X (Twitter) is met 240.000 dagelijkse gebruikers gestegen. Ook Instagram en TikTok blijven groeien in het dagelijks gebruik.
  4. Het succes van Threads lijkt kortstondig. 400.000 gebruikers zijn al afgehaakt en weinig niet-gebruikers lijken het nog te gaan gebruiken.
  5. BeReal is het momentum onder tieners en twintigers verloren en met een kwart aan dagelijkse gebruikers gedaald. Snapchat en TikTok blijven onder tieners terrein winnen.
  6. Ruim zes miljoen Nederlanders vinden dat social media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. Twee miljoen voelen zich zelfs minder gelukkig door het gebruik van social media.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?