Mentaal gezond blijven in coronatijd

Door Jan Roekens | 17-02-2021

De mentale gezondheid is de afgelopen tijd een belangrijke pijler geworden in het corona-debat. Er is naast de link tussen corona en de fysieke gezondheid veel meer aandacht gekomen voor de mentale gesteldheid. Een (geheel) ander leven, de restricties en de winterperiode kunnen gevoelens van angst, stress en somberheid oproepen.

Vanuit de media wordt veel gesproken over de meest zorgelijke groep: jongeren en kinderen. Volgens de GGZ kampen steeds meer kinderen en jongeren met stress- en depressieklachten. Ze lijken meer en meer te lijden aan het gebrek aan sociale interactie.

We zien deze klachten ook terug onder volwassenen. Opvallend zijn de verschillen tussen groepen Nederlanders en de mate waarin zij al dan niet last hebben van het ‘nieuwe normaal’. Aan de hand van het Vitality-model, waarmee Motivaction de houding en het gedrag rondom vitaliteit van verschillende groepen Nederlanders duidt, zien we dat iedere groep op zijn eigen manier omgaat met de mentale gezondheid in deze coronacrisis.

Bijzonder om te noemen is dat er zelfs een groep is die vaker dan voor de crisis zekere geluksmomenten ervaart. Dit zijn de zogeheten kwaliteitszoekers. Zij hoeven zich weinig zorgen te maken over hun financiële situatie en ze hebben voldoende ruimte om thuis goed te kunnen werken en de tijd door te komen. Ze brengen daarnaast meer tijd door met het gezin en/of familie en dit kan leiden tot meer gevoelens van geluk. Een ander milieu, de balanszoekers, gaan heel bewust om met hun gezondheid, ook op mentaal vlak. Toch is de huidige situatie voor hen een uitdaging. Ze nemen veel hooi op hun vork en werk en privé lopen in elkaar over. Ze willen zowel een goede ouder, partner als collega zijn. Stress komt dan al snel om de hoek kijken.

Benieuwd naar de andere vier groepen en het volledige rapport over de (mentale) gezondheid en vitaliteit? In de whitepaper ‘Vitality: vitaliteit in zes leefstijlen’, lees je alles over hoe de zes Vitality-milieus in Nederland omgaan met hun fysieke én mentale gezondheid tijdens de corona-crisis.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?