Nederlanders willen goed voorbereid en goed geïnformeerd zijn

Door Jan Roekens | 09-04-2020

Dat vinden de Nederlanders in deze tijden van de coronacrisis het allerbelangrijkst zo blijkt uit onderzoek van Kantar. 37% van de ondervraagden gaf aan dat deze stelling het best past bij hun huidige gemoedstoestand.


De stelling won het zelfs van ‘ik maak me zorgen over mezelf en mijn naasten’ die met 18% het op een na vaakst werd genoemd.

Dat Nederlanders nu meer dan ooit goed geïnformeerd willen worden, zie je ook terug in hun mediagedrag. Ze raadplegen gemiddeld 2,5 informatiebronnen en vinden de betrouwbaarheid van die informatiebronnen belangrijker dan ooit.

Hetzelfde gaat op voor merken. Nederlanders vinden dat die het dagelijkse leven zoals dat er nu uitziet, gemakkelijker moeten maken, en dat ze de coronacrisis niet mogen ‘misbruiken’ voor eigen gewin.

Dit blijkt uit de eerste ‘wave’ van de Covid-19 Barometer, een grootscheeps onderzoek waarin Kantar meer dan 25.000 consumenten in 30 landen – waaronder Nederland – vroeg hoe de uitbraak van het coronavirus hun dagelijkse leven beïnvloedt.

Het mediagedrag overal ter wereld verandert als gevolg van de coronacrisis

We zien de wereldwijde mediaconsumptie over alle in-home kanalen groeien nu de coronacrisis aan hevigheid wint.

Het internetgebruik is wereldwijd gemiddeld met 70% toegenomen (in Nederland is dat netto 34%), tv-kijken met 63% (in Nederland met 39% netto) en het gebruik van social media is 61% hoger dan gewoonlijk, in Nederland zien we een netto toename in het gebruik van social media van 26%.

Whatsapp profiteert het meest van de grote behoefte aan virtueel contact

We zien een enorme toename in het gebruik van álle messaging platforms zien, geen enkele uitgezonderd.

Wel zien we dat in alle stadia van de pandemie Whatsapp met gemiddeld 40% het sterkst groeit van alle social media apps. Mensen willen graag virtueel verbonden blijven nu dat fysiek minder kan. In Spanje brengen mensen maar liefst 76% meer tijd door op Whatsapp, in ons eigen land is dat 34% vaker.

Op Facebook wordt wereldwijd gemiddeld 37% meer tijd doorgebracht (in Nederland 24% meer). Het gebruik van Instagram is in Nederland ook 15% hoger dan gewoonlijk.

Traditionele nationale nieuwskanalen meest geraadpleegd

In deze crisis zien we dat mensen lang niet alle informatiebronnen evenzeer vertrouwen als ze op zoek zijn naar nieuws over het coronavirus. 52% van de mensen wereldwijd (en 55% van de Nederlanders) vindt dat de traditionele nationale nieuwskanalen (tv en krant) thuishoren in de top-3 van de meest betrouwbare bronnen op het gebied van informatie over het coronavirus.

Daarnaast raadplegen Nederlanders het vaakst de eigen huisarts en websites van de overheid op zoek naar betrouwbare informatie.

Nederlanders raadplegen gemiddeld 2,5 bronnen op zoek naar informatie over het coronavirus.

Social media platforms worden wereldwijd door slechts 11% van de mensen als betrouwbaar aangemerkt als het gaat om het vergaren van informatie over corona.

Wat verwacht de consument van merken in deze tijden van corona?

Consumenten over de hele wereld verwachten van merken eerst en vooral dat ze goed voor hun eigen medewerkers zorgen. 78% van de ondervraagden wereldwijd zegt dat merken op de gezondheid van hun medewerkers moeten letten, en 62% vindt dat bedrijven flexibel werken mogelijk moeten maken.

Mensen vinden niet dat merken moeten stoppen met adverteren; slechts 8% noemt dit een prioriteit voor bedrijven. Veel merken overwegen echter wel om helemaal te stoppen met adverteren om zo op kosten te besparen. Eerder Kantar onderzoek laat zien dat als een merk zes maanden niet op tv te zien is, dit kan leiden tot bijna 40% minder ‘total brand communication awareness’, en dat kan een merk in de herstelperiode na de coronacrisis flink op achterstand zetten.

Do’s en don’t voor adverteren in corona-tijd

Van de merken die blijven adverteren verwacht een ruime meerderheid van de consumenten wel dat die reclame een positieve bijdrage levert aan de huidige samenleving:

  • ‘Laat zien hoe bruikbaar het merk is in het ‘nieuwe’ dagelijkse leven’ (77% wereldwijd, 70% Nederlanders)
  • ‘Communiceer hoe het merk met deze situatie omgaat’ (75% wereldwijd, 61% Nederlanders)
  • ‘Sla een geruststellende toon aan in je reclame’: (70% wereldwijd, 60% Nederlanders)

Er zijn ook een aantal valkuilen die merken maar beter vermijden bij het adverteren tijdens deze pandemie:

  • ‘Je moet de coronacrisis niet uitbuiten om je merk te promoten.’ (75% wereldwijd, 74% Nederlanders)
  • ‘Vermijd humor’ (40% wereldwijd, 30% Nederlanders). Hierbij willen we wel aantekenen dat Nederlanders op dit punt een ander beeld laten zien dan sommige andere landen. Ook 30% van de Nederlanders geeft aan dat ‘humor zeker nog mag, maar dat je bij het inzetten van humor nu wel heel erg op de toon moet letten.’

Bron: Persbericht Kantar, 26 maart 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?