Nederlandse jongeren zetten klimaatverandering bovenaan

Door Jan Roekens | 26-09-2023

Jongeren in Nederland vinden klimaatverandering, oorlogen in de wereld en armoede de drie belangrijkste onderwerpen op dit moment. Zij maken zich niet alleen zorgen over hun eigen toekomst maar ook die van anderen. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van UNICEF.

Jongeren maken zich grote zorgen over klimaatverandering (44%), oorlogen in de wereld (43%) en armoede (38%) deze onderwerpen. Op een schaal van 1 tot 10 geven ze hun zorgen gemiddeld een 8,3 (klimaatverandering), 7,8 (oorlogen) en 7,9 (armoede).

Jongeren zijn bang dat er niet op tijd actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering. Ze vrezen armoede en voedselschaarste als gevolg van klimaatverandering, niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Wat betreft oorlogen in de wereld, voelen zij de dreiging van de oorlog in Oekraïne. Ze maken zich zorgen om de toename van vluchtelingen en inflatie als gevolg van de oorlog en leven mee met gezinnen en kinderen die worden getroffen door oorlogen in de wereld. Tot slot uiten jongeren hun zorgen over armoede. Ze denken hierbij aan de groeiende kloof tussen arm en rijk, vinden armoede onrechtvaardig en vragen zich of ze later een huis kunnen kopen of hun collegegeld wel kunnen betalen.

Oplossingen

Jongeren zijn zich bewust van de complexiteit van deze problemen. Desondanks hebben ze ook oplossingen:

  • Klimaatverandering: jongeren denken aan verduurzamingsmaatregelen en vergroening van steden. Ze vinden overkoepelende maatregelen belangrijk, zoals het vergroten van klimaatbewustzijn en het aanscherpen van internationaal beleid.
  • Oorlogen: jongeren benoemen het belang van samenwerking tussen landen. Ook denken zij aan het ondervangen van negatieve gevolgen van oorlogen: een duidelijker en humaner asielbeleid voor vluchtelingen en minder economische afhankelijkheid van andere landen.
  • Armoede: jongeren willen belasting voor rijkere Nederlanders verhogen, armoede bespreekbaar maken en ondersteuning bieden aan mensen die het nodig hebben, zoals inzamelingsacties, een gratis sportdag voor kinderen en een telefoonnummer waar mensen naar kunnen bellen om te praten.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?