Podiumkunsten Limburg: minder podia en stoelen, meer pop

Door Jan Roekens | 08-02-2024

Volgens het laatste advies van de Raad voor Cultuur hebben mensen in Nederland geen gelijke toegang tot cultuur. Het aanbod van cultuur en culturele voorzieningen verschilt sterk per regio. Deze vaststelling bracht Bureau Lahaut uit Maastricht ertoe om de professionele podiumkunsten in Limburg in kaart te brengen en te vergelijken met de situatie in andere provincies.

Het bijzondere aan het onderzoek van Lahaut is dat alleen open data van het CBS zijn gebruikt. Op basis van deze CBS-data komt het bureau tot de volgende inzichten:

  • In Limburg zijn er 113 (zit)plaatsen per 10.000 inwoners beschikbaar. Dit is de helft minder capaciteit dan in de provincies Noord-Holland en Groningen, waar respectievelijk 232 en 219 (zit)plaatsen per 10.000 inwoners beschikbaar zijn.
  • Inwoners van Limburg gaan 0,6 keer per jaar naar een podium om een voorstelling bij te wonen van professionele makers. Dit is niet veel, maar ook niet weinig. Inwoners van Noord-Holland steken met kop en schouders bovenuit in de gemiddelde bezoekfrequentie. Zij gaan met 2.2 bezoeken per hoofd van de bevolking vier keer zo vaak als inwoners van Limburg.
  • Limburg scoort goed wat betreft de afstand tot het dichtstbijzijnde podium. De keuze uit verschillende podia is echter wel minder groot in vergelijking met andere provincies. Binnen een straal van 20 km van hun woonadres hebben Limburgers de keuze uit 5 podia. In Noord-Holland hebben inwoners de keuze uit maar liefst 34 podia, en in Zuid-Holland 26 podia.
  • De Limburgse podia programmeren relatief veel popmuziek. Vier op de tien geprogrammeerde voorstellingen behoren tot deze discipline (landelijk: drie op de tien).

Het rapport inclusief interactieve dashboard staat online op de website van Bureau Lahaut. Je kunt het artikel lezen en het dashboard downloaden via: De staat van de professionele podiumkunsten in Limburg (bureau-lahaut.nl)

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?