Tevredenheid in hoger onderwijs stabiel

Door Jan Roekens | 30-06-2022

Ondanks een door corona geteisterd studiejaar is de algemene tevredenheid onder studenten over hun opleiding ten opzichte van 2021 vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022 onder meer dan 286.000 studenten uitgevoerd door MWM2.

71% van de Nederlandse studenten in het hoger onderwijs zegt (zeer) tevreden te zijn met de gekozen opleiding. Slechts 14% zegt op basis van de ervaringen niet opnieuw dezelfde studiekeuze te willen maken. Toch zijn niet alle studenten even tevreden over hun opleiding, zoals de studenten van de meer algemene opleidingen, waaronder economie en recht.

Hoewel studenten ook dit studiejaar een deel van de tijd thuis hebben gezeten, is de tevredenheid over de aansluiting tussen beroepspraktijk en opleiding behoorlijk goed. Twee derde van de Nederlandse studenten zegt (zeer) tevreden te zijn over de aansluiting van hun opleiding op de beroepspraktijk. Studenten zijn tevreden over de vaardigheden die zij hebben opgedaan voor de beroepspraktijk (61%). Ook zegt meer dan de helft van de Nederlandse studenten dat ze tevreden zijn over het contact dat is gelegd met de beroepspraktijk (56%). Toch is ook 18% daar (zeer) ontevreden over.

Uit het onderzoek blijkt verder dat opleidingen die zich specialiseren in landbouw de meest tevreden studenten hebben. Dit geldt zowel voor de hbo-opleidingen als voor wo-opleidingen. 83% van de landbouwstudenten is tevreden over het onderwijs.
Ten slotte blijkt dat studenten economie en recht het minst tevreden zijn over hun opleiding. Bijna 70% is (zeer) tevreden.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?