Zorgmedewerkers komen niet aan voldoende slaap toe

Door Jan Roekens | 13-04-2023

Miles Research voert samen met PGGM&CO continue onderzoek uit onder medewerkers in de zorg. Zo krijgen wekelijks duizenden medewerkers in de zorg- en welzijnssector de vraag hoe het gaat met hun fitheid. Zorgorganisaties kunnen deze resultaten vervolgens vergelijken met de fitheid van hun eigen medewerkers. In de laatste meting is te zien dat vooral de mentale en fysieke fitheid daalt.

Elk kwartaal duikt Miles Research dieper in op een opvallend onderwerp. Deze keer ging het om het hebben van voldoende slaap. Uit het onderzoek komt naar voren dat medewerkers in zorg en welzijn steeds minder goed slapen. In 2021, midden in de coronacrisis, zei 33% moeite te hebben met een goede nachtrust. Op dit moment heeft bijna de helft (46%) te maken te hebben met slaapproblemen. Met name de leeftijdsgroep tot 40 jaar slaapt slecht. Een hoge werkdruk wordt als belangrijkste reden gegeven, maar ook ervaart de groep onder 40 jaar meer zorgen over de financiële situatie dan oudere werknemers.

Goed slapen

Goed slapen is belangrijk voor een gezond leven en dus voor de mentale en fysieke fitheid. De impact van een slechte nachtrust is overdag merkbaar. Vermoeid en lusteloosheid zijn het vaakst (70%) merkbaar bij medewerkers met slaapproblemen, maar ook vergeetachtigheid (42%) en snel geïrriteerd raken (33%) worden vaak genoemd als een gevolg van slechte nachtrust. Juist vanwege de kwetsbare en belangrijke rol die deze groep heeft is het belangrijk hier een oplossing voor te vinden.

Meer over het onderzoek, inclusief het hele rapport, is hier te vinden:  https://miles-research.com/onderzoek-naar-slaapproblemen-onder-medewerkers-zorg-en-welzijn/

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?