Actueel | 26 oktober 2021
26 oktober 2021

Food oral processing: Make healthier foods tastier and more satiating

Discover how the oral breakdown of food structures triggers sensory and texture sensations and how this can be applied to contribute to the transition from animal protein based foods to more sustainable produced plant protein based foods. Also find out how modulation of food properties such as its texture and shape can be used to...
Actueel | 25 oktober 2021
25 oktober 2021

Ecosystem innovation at Unilever: Shifting to more healthy and sustainable diets

Unilever has a long track-record of ecosystem (open) innovation with external parties like suppliers, startups and academics to stay relevant in an increasingly competitive and global world. At the Sensory Symposium ‘A Taste of Change’ on Nov 25th Liesbeth Zandstra and Suzanne Einöther will present examples of sensory and consumer research studies which were performed...
Actueel | 20 oktober 2021
20 oktober 2021

The role of sensory signals in eating behavior

Sensory science is often focused on optimizing the palatability of food and beverage. However, the smell, taste and texture of food and beverages also have a functional role in determining eating behavior. Ambient smells prime people for sensory specific appetites. Taste intensity signals the nutrient content of food and plays a dominant role in satiation....
Actueel | 18 oktober 2021
18 oktober 2021

Machine Learning within sensory and consumer science applied to consumer segmentation

Discover how to find and characterize segmentation in consumer liking scores through a series of machine learning approaches. Learn to find meaningful consumer segments and evaluate these segments for stability. And to apply several common machine learning approaches to predict cluster segment based on consumer demographic, behavioral, and psychographic information. Speakers: Tian Yu (Aigora) Dr....
Actueel | 13 oktober 2021
13 oktober 2021

The future of Sensory Research

Test methods for home, with more tech-savvy consumers and rapidly evolving tech advances - the pace of research is moving faster than ever. Join MMR Research and discover how research is embracing these developments. A deep dive into the latest technology trends & methodologies which harness consumer sensory insights. Speakers: Annie Neller Annie leverages her...
Actueel | 11 oktober 2021
11 oktober 2021

‘A Taste of Change’ at the Food Innovation Academy on Nov 25th

The symposium will be chaired by prof. Hans van Trijp (WUR) who will give a concise overview of the 5 pillars for the future: Environment/Covid-19, Big data, New Methods, Texture & Oral Processing, Sustainability. The kick-off is by Keynote speakers Annie Neller, Simon Harris and James Gater (MMR Research Worldwide). They will speak about The...
Best practices | 23 september 2021
23 september 2021

Sensory branding – hype or happening?

Binnenkort verschijnt bij SWOCC publicatie nummer 84 over sensory branding. Anna Giling en Ivar Vermeulen (Associate Professor aan de Vrije Universiteit en auteur van de publicatie) gingen in gesprek over de plaats van sensory branding in de marketingmix, de meerwaarde en de praktische toepassing. ‘Sensory stimuli zorgen dat merkeigenschappen beter toegankelijk zijn’ Ivar Vermeulen Wat...
Best practices | 21 september 2021
21 september 2021

Kleur wijst de weg naar consument

One Inch Whale is een insights consultancy-bedrijf dat samen met technologiebedrijven en experts over de hele wereld methodes ontwikkelt om het consumentengedrag beter te doorgronden. Dat leidde onder andere tot de joint venture Research & Visual Nudging die de impact van kleur op het beslissingsproces wetenschappelijk wil onderbouwen. ‘Wanneer we kleurexpertise en marktonderzoek met elkaar...
Actueel | 15 december 2020
15 december 2020

Leer hoe Sensorisch onderzoek kan leiden tot marketingsucces

In de voedingsmiddelenindustrie is marketing belangrijk. Immers, hoe onderscheiden concurrerende producten zich van elkaar? Hoe bepaal je de juiste marketingmix? Sensorisch onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren als het gaat om ontwikkeling en bepaling van product, plaats, promotie en prijs. Je weet waarschijnlijk al hoe belangrijk smaak en textuur is voor het succes van het...
Actueel | 17 november 2020
17 november 2020

Ontdek het effect van artificial intelligence op sensorisch en consumentenonderzoek

Dé Dr. John Ennis (Aigora, Richmond, Virginia, USA) neemt je, tijdens de Sensory Talk op dinsdag 24 november, mee in A Sensory and Consumer Scientist's Guide to Artificial Intelligence. Waarbij hij antwoord zal geven op de vraag: What does artificial intelligence (AI) actually mean for sensory and consumer scientists? In this digital talk, Dr. John...
Onderzoek | 17 november 2020
17 november 2020

Essensor en Wageningen University & Research samen in smaak- en consumentenonderzoek

Essensor en Wageningen University & Research doen sinds deze maand samen onderzoek naar smaak en beleving van voedingsmiddelen, naar voedselwaardering en het voedselkeuzegedrag van consumenten. Met het ‘Preventieakkoord gezonde voeding’ heeft de voedingsmiddelenindustrie afgesproken de receptuur en samenstelling van veel voedingsmiddelen te verbeteren door de hoeveelheid vet, zout en suiker te verminderen. Om een nieuw...
Bureaus | 21 juli 2020
21 juli 2020

Essensor bestaat 25 jaar!

25 jaar geleden startte founder Wim Vaessen het sensorisch marktonderzoeksbureau Essensor aan de keukentafel van zijn huis in Delft. Na zijn promotie aan de Universteit van Groningen én een succesvolle carriere bij Unilever wilde hij vervolgens als ondernemer zijn geluk te beproeven.

Ook de laatste bytes ontvangen?