Volgorde media-inzet bepaalt effectiviteit campagne

Door Jan Roekens | 05-04-2022

Uit onderzoek van Ad Alliance blijkt dat een campagne die start met TV en wordt gevolgd door een online platform het effectiefst is. De merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur zijn dan het hoogst. De resultaten zijn gebaseerd op twee onderzoeken in samenwerking met Unravel Research en DVJ Insights.

De resultaten van de onderzoeken laten zien dat een reclame-uiting op ieder platform een positieve impact heeft op merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur. Door een reclame-uiting wordt een merk als meer betrouwbaar en aantrekkelijk gezien en stijgt de koopintentie. Ook is de kracht van de herhaling goed zichtbaar: meerdere uitingen zorgen voor een significante stijging op de genoemde KPI’s. Ook als de uitingen op hetzelfde platform worden geplaatst.

Status

Wanneer meer kanalen worden ingezet, kan met een slimme volgorde extra impact worden gerealiseerd. In beide onderzoeken is gekeken naar de combinatie TV, Videoland en YouTube én de combinatie van TV en een branded article. Beide onderzoeken tonen dezelfde uitkomst. Het meest effectief blijkt het als de campagne start met TV, gevolgd door een online platform. De merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur zijn dan het hoogst en het aantal wegkijkmomenten het laagst. Als de campagne start met online gevolgd door TV, dan is de merkherinnering en onbewuste merkvoorkeur significant lager. TV geniet als medium relatief veel status en vertrouwen wat positief afstraalt op het merk. Hiermee vormt TV een gunstige basis, die daaropvolgende online vertoningen versterkt.

Jongeren afgeleid

In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen tussen generatie X (36-55) en Y (18-35). In termen van reclame-impact blijken er meer overeenkomsten te zijn dan verschillen. De kracht van herhaling en de start met TV is effectief bij beide leeftijdsgroepen. Jongeren zijn wel vaker afgeleid van de reclamecontent (meer wegkijkmomenten) en reageren negatiever als ze naar commercials kijken. Generatie Y is wel positiever over digital native content dan generatie X.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?