Actueel | 16 augustus 2022
16 augustus 2022

AP wil grenzen aan hergebruik persoonsgegevens uit overheidsdata

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het voorstel voor een wijziging van de Wet hergebruik van overheidsinformatie aan te passen. Het voorstel moedigt overheidsinstellingen aan om overheidsdata, inclusief persoonsgegevens, beschikbaar te stellen voor hergebruik. Dat stelt volgens AP onvoldoende grenzen, met als risico dat gegevens worden gedeeld zonder toestemming of medeweten van personen. Het wetsvoorstel moet...
Onderzoek | 09 augustus 2022
09 augustus 2022

Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang

Meer dan de helft (56%) van de Nederlandse consumenten (en 64% van de Europese consumenten) weet niet wie toegang heeft tot hun persoonsgegevens en hoe die worden gebruikt. Toch staat de meerderheid nog steeds open voor digitale vooruitgang: 59% van de respondenten (60% in Europa) is ervan overtuigd dat technologie kan bijdragen aan de digitale...
Actueel | 19 juli 2022
19 juli 2022

I&O Research gecertificeerd voor ISO 27701 en NEN 7510

I&O Research is per 22 juni 2022 gecertificeerd voor ISO 27701 (privacymanagement) en NEN 7510 (gezondheidsinformatie). Daarmee heeft het bureaus nu vijf kwaliteitsstandaarden. ISO 9001 (bedrijfsvoering), ISO 20252 (betrouwbaar onderzoek en panelbeheer) en ISO 27001 (gegevensbescherming) zijn voor drie jaar verlengd. De ISO-certificeringen worden gezien als een impuls voor verdere verbeteringen. De normen stellen niet...
Actueel | 31 mei 2022
31 mei 2022

Groeiende bezwaren toezicht AP op algoritmes

Het kabinet wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het toezicht op algoritmes op zich gaat nemen, maar de weerstand daartegen neemt toe, meldt het FD. Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, wil dat het toezicht wordt ondergebracht bij de toezichthouders per sector. Het kabinet is van plan het toezicht op AI...
Actueel | 24 mei 2022
24 mei 2022

Real-time bidding ‘groot datalek’

Uit onderzoek van de Irish Council for Civil Liberties (ICCL) blijkt dat real-time bidding (RTB) elke dag 294 miljard keer data haalt uit wat Amerikanen online doen en wat hun locatie is. Europeanen komen er iets beter af: daar geldt een ‘dagopbrengst’ van 197 miljard keer. De ICCL noemt het het grootste datalek dat ooit...
Actueel | 19 mei 2022
19 mei 2022

Nieuwe EU-brede regels AVG-boetes voor bedrijven

Er komen nieuwe regels aan voor de berekening van boetes voor bedrijven bij overtreding van de AVG. De nieuwe regels zijn opgesteld door de European Data Protection Board (EDPB). Met de regels berekenen alle privacytoezichthouders in de Europese Unie (EU) voortaan op dezelfde manier de hoogte van boetes. Door de berekening van boetes binnen de...
Actueel | 17 mei 2022
17 mei 2022

Europese privacytoezichthouders intensiveren samenwerking

In 2021 werkten de Europese privacytoezichthouders samen bij 506 internationale onderzoeken. Zij rondden 141 internationale onderzoeken definitief af. Dat blijkt uit het jaarverslag van de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsorgaan van de Europese privacytoezichthouders. Organisaties die persoonsgegevens gebruiken van mensen in meerdere Europese landen, hebben in principe met één privacytoezichthouder te maken. Dat...
Actueel | 10 mei 2022
10 mei 2022

Toezichthouders willen verbeteringen Data Act

De Europese privacytoezichthouders stellen in een advies aan de Europese Commissie verbeteringen voor van het huidige voorstel voor de Data Act. De toezichthouders wijzen erop dat de Data Act geen afbreuk mag doen aan de bescherming van persoonsgegevens die de AVG biedt. Ook vinden ze dat overheden geen al te ruime bevoegdheid moeten krijgen om...
Actueel | 26 april 2022
26 april 2022

Europees akkoord perkt macht internetbedrijven verder in

De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn het einde vorige week eens geworden over een wetgeving die de macht van grote internetbedrijven moet inperken en consumenten beter moet beschermen. Onderdeel hiervan is een verbod op gepersonaliseerde advertenties. De nieuwe EU-wetgeving, onder de naam Digital Service Act (DSA), regelt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid...
Actueel | 21 april 2022
21 april 2022

Wetsvoorstellen kabinet te vaak vrijbrief voor verzamelen persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseerde het kabinet in 2021 maar liefst 95 keer over wetgeving waarin verwerking van persoonsgegevens aan de orde was. In 18 gevallen adviseerde de AP het kabinet een wetsvoorstel flink aan te passen, of anders niet aan te bieden aan de Tweede Kamer. Dat blijkt uit het jaarverslag van de AP...
Actueel | 12 april 2022
12 april 2022

EDPB: aankondiging afspraken EU en VS ‘goede eerste stap’

De Europese privacytoezichthouders vinden het een goede eerste stap dat de Europese Commissie en de Verenigde Staten nieuwe afspraken willen maken over de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar de VS. Maar, waarschuwen ze, er is nog geen akkoord. Dat schrijven de privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB), in een gezamenlijke...
Actueel | 31 maart 2022
31 maart 2022

Nieuwe EDPB-guidelines over dark patterns

De European Data Protection Board (EDPB) heeft nieuwe guidelines vastgesteld over het herkennen en vermijden van dark patterns op sociale media. Ook heeft de EDPB guidelines opgesteld over de samenwerking tussen de Europese privacytoezichthouders. De ‘Guidelines on Dark patterns in social media platform interfaces: How to recognise and avoid them’ geven praktische aanbevelingen aan ontwerpers...

Ook de laatste bytes ontvangen?