Crayon ontwikkelt statics collaboration solution met SPSS

Door Geplaatst door de redactie | 06-10-2020

SPSS, ‘Statistical Package for the Social Sciences’, is onderdeel van CSCS (Crayon Statistics Collaboration Solution), ooit ontwikkeld in 1968 door Norman Nie en Hadlai Tex Hull als een statistisch computerprogramma voor de sociale wetenschappen. In 2009 werd SPSS door IBM overgenomen en toegevoegd aan de IBM-productportefeuille.

Sinds enkele jaren heeft Crayon SPSS toegevoegd aan het CSCS-pakket. Binnen Crayon heeft zich een groot team gespecialiseerd in datavisualisatie en statistieken. Waar in het verleden SPSS met name werd gebruikt in de sociale wetenschappen, wordt SPSS ook grootschalig toegepast bij marktonderzoek, fraude-detectie en beleidsonderzoek.

SPSS-versies 1 tot 27

In juni 2020 is door IBM versie 27 gelanceerd. IBM blijft de oudere versies ondersteunen, echter voor een paar jaar. Op dit moment biedt IBM enkel nog support vanaf versie 24. Binnen CSCS biedt Crayon de nieuwste SPSS-versie aan, maar kan er ook voor een oudere versie gekozen worden.

Authorized vs Netwerk-licentie

Afhankelijk van de wensen kan binnen Crayon gekozen worden voor Authorized of Netwerk-licenties. De belangrijkste punten even op een rijtje:

Authorized licentie

De afgegeven licentie kan slechts gebruikt worden door 1 persoon. De licentie wordt geïnstalleerd op een specifieke PC of laptop en kan niet worden gedeeld of worden gebruikt via een server.

Netwerk-licentie

Met een netwerk-licentie kan SPSS worden geïnstalleerd op een server of op een desktop, verbonden met een netwerk/cloud. Deze licenties zijn niet gebonden aan één gebruiker, maar zijn te gebruiken door meerdere medewerkers binnen de organisatie. De kosten worden bepaald door het maximale aantal mensen dat tegelijkertijd van de SPSS-licentie gebruik maakt. Bijvoorbeeld: bij vijf netwerk-licenties kan iedereen die toegang heeft tot deze licenties gebruik maken van SPSS, maar kunnen er maar vijf mensen tegelijk SPSS gebruiken. Een zesde persoon krijgt pas toegang tot het programma wanneer een andere gebruiker zich afmeldt. ICT kan de licenties beheren en monitoren wat het ideale aantal is op basis van gelijktijdig gebruik. Crayon biedt natuurlijk hulp en ondersteuning bij de installatie en monitoring.

Welke licentie het meest loont is afhankelijk van het type bedrijf, de grootte van het team, de lopende projecten met SPSS, de drukke periodes ofwel het dagelijkse gebruik van SPSS. Ook thuis versus op kantoor werken en parttime versus fulltime spelen hier een rol in.

Dankzij het MOA-partnership met Crayon profiteren MOA-leden niet alleen van de zeer aantrekkelijke Crayon Statistic Collaboration Solution (CSCS) met SPSS, maar ontvangen ze bovendien nog eens 5% extra korting op iedere software-licentie.

Meer informatie over de CSCS met SPSS-licenties

Deze artikelen vind je vast ook interessant